Mikulec ötlete alapján börtönőrök ellenőrizhetik a határon átkelőket

Mikulec ötlete alapján börtönőrök ellenőrizhetik a határon átkelőket

A belügyminisztérium tovább elemzi a határokon kialakult helyzetet és azt is, hogy milyen mértékben állnak készen a biztonsági erők. Roman Mikulec belügyminiszter a szerdai kormányülés előtt kilátásba helyezte, hogy segítséget kér a Pénzügyi Igazgatóságtól, valamint az Igazságügyi Rendészet és Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kartól (ZVJS) is. A hadsereg már küldött erősítést a határátkelőkhöz.

Kiemelte: amint a rendelkezésükre áll a megfelelő kapacitás, igyekezni fognak minél több határátkelőt megnyitni.

Hasonlóan látja a helyzetet Eduard Heger kormányfő is.

Ő is kilátásba helyezte több átkelő újbóli megnyitását.

Foglalkozunk a problémával. Megértem az embereket, de arra szeretném kérni őket, hogy legyenek türelmesek

– mondta Mikulec, hozzátéve: igyekeznek megakadályozni, hogy az új koronavírus delta variánsát behurcolják Szlovákiába. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a romló járványügyi helyzetre a környező országokban.

A határátkelőkön tartott tiltakozásokra és arra, hogy Peter Krupa (ĽSNS) parlamenti képviselő rátámadt egy rendőrre, a belügyminiszter úgy reagált, hogy a rendőrök az előírásokkal és a vonatkozó jogszabályokkal összhangban kezelték a helyzetet.

Hírdetés

Egyben

elutasította, hogy valaki a rendőrökön töltse ki a dühét, akik csak a munkájukat végzik.

Mikulec nem tud róla, hogy bárki a rendőrök arrogáns magatartására panaszkodott volna, szerinte ennek inkább az ellenkezője jellemző. „Sokan ma a szabadságukkal vannak elfoglalva. Higgyék el, sok rendőr már nagyon régen nem volt szabadságon, pedig megérdemelnék a pihenést” – húzta alá a tárcavezető.

A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy az ingázókra most átmeneti szabályok vonatkoznak. Hozzátette: az egészségügy-miniszter rövidesen tájékoztatni fog az őket érintő konkrét intézkedésekről. Elmondása szerint a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a külföldi és a hazai járványhelyzetet. Igyekszik olyan előkészületeket tenni, hogy szeptemberben megnyílhassanak például az iskolák.

Azért tesszük mindezt, hogy megvédjük az állampolgárokat és az egészségüket. Nem akarunk több lockdownt

 – hangsúlyozta.

Ivan Korčok külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy a határrezsim téma lesz a szerdai kormányülésen is. Hozzáfűzte: a cél a határellenőrzéssel járó kellemetlenségek csökkentése. Azt is megvizsgálják, hogy a határrezsim összhangban van-e az európai jogrenddel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »