Migránsok: Szlovénia rosszabb, mint Magyarország

Azt már tudjuk, hogy minden migránsnál van okostelefon, vagyis ha úgy tetszik, ott van a zsebükben az egész világ. Útjuk során mégis többfajta szórólapot kapnak, ezeket aztán – vélhetően amint feleslegessé válnak – rendre eldobálják, pont ahogy a balkáni országok regisztrációs papírjait. Találtunk egy-kettőt, amelyet szerencsére nem téptek szét, ezekből aztán mi is megtudtunk néhány érdekességet.

Nagy vihart kavart az a „kézikönyv”, amelyet a görög partoknál talált meg a Sky News riportere. A kiadvány elsősorban térképeket, segélyhívó számokat és internetes címeket tartalmazott. Ezeket az egyik, a kiadványt készítő önkéntes szerint Törökországban osztogatják. A füzet elsősorban arra koncentrál, hogy a migránsok épségben megérkezzenek Európába. Arról, hogy mindez embercsempészettel, vagyis bűncselekmény elkövetésével és egy remekül szervezett maffiaszervezet közreműködésével megy végbe, egyetlen szó sem esik. A cikkben vezetékneve elhallgatását kérő, arabul beszélő, Ausztriában élő aktivista, Sonia lényegében azt visszhangozza, ami a megtalált szórólapra is felkerült: az emberek így is, úgy is jönni fognak.

A honlapok közül az egyik, a Watchthemed a Földközi-tengeren végbemenő mozgásokról és bizony katasztrófákról ad hírt. A W2eu, azaz Welcome To Europe már az öreg kontinensen való tájékozódást segíti. Országokra lebontva megtalálhatja a migráns, hogy milyen eséllyel kap majd menekültstátust, illetve hogy mennyire lesz könnyű dolga az elhelyezkedésnél. Többfajta bontás is létezik, van országonkénti és tematika szerinti is. Utóbbi szekciókban találhatunk leírásokat az egészségügytől kezdve a regisztrációs szabályokon át a munkahelyi elhelyezkedésig mindenről. Hollandia, Spanyolország, Svédország, Dánia kapcsán még arról is informálják a migránoskat, hogy mi a teendő, ha nemi identitásuk miatt érte őket támadás hazájukban.

Hajléktalan menekültek Magyarországon?

Görögország és Izland között természetesen Magyarország is helyet kap az országonkénti bontásban. Tranzitországként vagyunk számon tartva, ahol kemény az élet: nagy a veszélye a visszatoloncolásnak, és sokakat visszaküldenek ide a dublini egyezmény értelmében. Munkát találni a W2eu szerint pedig már csak azért is nehéz, mert a magyar nyelv nagyon bonyolult. A menedékkérőknek hat hónapig biztosítanak lakhatást, ez meghosszabbítható újabb fél évvel, ezt követően viszont – áll a honlapon – a migránsokat a hajléktalanság veszélye fenyegeti. Pontokba szedve állnak a migránsok jogai, és fellelhető a Magyar Helsinki Bizottság információs kiadványa is.

Még az is lehet, hogy némelyik Röszkén látott „No, no fingerprint” skandálással induló autópályás vonulás ha közvetetten is, de ezeknek a szórólapoknak volt köszönhető. És ha már Röszke: a szerb határ mentén fekvő kisvárosban mi is találtunk eldobott, migránsoknak szóló segédanyagot. Csoda, hogy a védőnejlonba helyezett papír eljutott Magyarországra, mert lényegében csak a tengeri átkeléshez nyújt segítséget, az első kockában Izmir, a török „embercsempészváros” áll, az utolsó blokkok egyike pedig azt írja: szerezd be a kellékeidet, és irány Macedónia.

Infografika, Röszkén találtuk Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Hírdetés

Útfoglalás egy irodában, áll az újabb rubrikában szerényen, de ne legyen kétségünk, két négyzettel lejjebb („próbálkozás meghiúsulása”, „az összeg visszakérése”) már tudjuk, hogy miről, kiről is van szó. Így szól a tanács: szállodacsere, hogy az embercsempész ne tudja meg, hol vagy. Arra az esetre, ha a potenciális migráns még mindig nem bízna meg a „kollégában”, a kiadvány készítője azt javasolja: minden holmiját tegye egy helyre, nehogy ellopják. Az útról magáról semmit nem írnak, csak arról, ha baj van, kapcsolatba kell lépni a görög rendőrséggel, ott is van a parti őrség száma, ahogy a törököké, az olaszoké és a máltaiaké is. Ezeken kívül szerepel itt még a görög Vöröskereszt és a helyi emberjogi szervezet száma. Végezetül pedig egy jó tanács: a térkép beszerzése és a macedóniai gyalogút előtt érdemes megpihenni egy athéni szállodában.

Nemzetiség? Állampolgárság?

Görögországban aztán megtörténik a „regisztráció”, ami annyit jelent, hogy kitöltetnek a migránsokkal egy menedékkérő papírt. A nevek valószínűleg hasraütésszerűen kerülnek rá, nemzetiség, állampolgárság nincs rajta sehol. Ujjlenyomat, fénykép ugyancsak sehol.

A horvát–szerb határon speciális szórólapokat osztogattak, ezek arra figyelmeztetnek, hogy Horvátországban mintegy 500 négyzetkilométeren még mindig van legalább ötvenezer fel nem robbant taposóakna. Ugyanezt írják Bosznia-Hercegovináról is, és arra kérik a migránsokat, hogy saját biztonságuk érdekében maradjanak az úton.

Szórólap, az interneten találtuk Fotó: Facebook

Fenti képünk egy olyan Facebook-csoportból származik, amelyet Németországba igyekvő szírek hoztak létre. Egy felhasználójuk meg is osztotta balkáni tapasztalatát a szórólap alatt egy hozzászólásban, azt írja, hogy Szlovéniában is vesznek ujjlenyomatot, és egyébként ott rosszabb, mint Magyarországon.

A fordításokban hatalmas segítséget nyújtott Youssef Fakhouri, köszönet érte!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »