Míg Putyin nem kapott meghívást II. Erzsébet temetésére, addig Ukrajnát a first lady fogja képviselni

Míg Putyin nem kapott meghívást II. Erzsébet temetésére, addig Ukrajnát a first lady fogja képviselni

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem kapott meghívót az elhunyt II. Erzsébet királynő gyászszertartására. Az orosz külügy ezt “erkölcstelennek” és “kegyeletsértőnek” nevezte. Hozzátették, hogy a britek a meghívás elmulasztását az oroszok ukrajnai “különleges hadműveletével” indokolták, de a két ország között már korábban is feszült volt a diplomáciai kapcsolat. Moszkva egyúttal azzal vádolta meg Londont, hogy geopolitikai célokra használja a nemzeti tragédiát.

Oroszországgal ellentétben Ukrajnát meghívták a királynő temetésére. A Sky News és a The Guardian tájékoztatása szerint Ukrajnát Olena Zelenszka first lady fogja képviselni II. Erzsébet hétfői temetésén.

Olena Zelenszka állítólag ott van aközött az 500 meghívott koronás fő, államfő és más személyiség között, akik a gyászszertartáson kívül III. Károly király vasárnapi fogadására is meghívást kaptak.

A The Sun napilap forrása szerint Zelenszkij ukrán elnök nem utazik Nagy-Britanniába. Felesége pedig a temetés után azonnal visszatér Ukrajnába.

Hírdetés

„Nagy-Britannia Ukrajna egyik legmeghatározóbb szövetségese. Zelenszka jelenléte a temetésen a barátság és a kölcsönös tisztelet jele“

– mondta egy meg nem nevezett forrás a The Sunnak. Hozzátette, hogy Zelenszka jelenléte „Ukrajna globális támogatásának újabb jele, miközben Oroszország egyre elszigeteltebb“.

Oroszország és fehérorosz szövetségese, valamint Mianmar és Észak-Korea sem kapott meghívót a múlt csütörtökön 96 éves korában elhunyt királynő gyászszertartására – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Teraz.sk, MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »