Miért változik meg a napelemes rendszerek elszámolása?

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A magyar kormány arra hivatkozik, hogy a belengetett, majd végül valószínűleg mégis elvetett, otthoni naperőművekre vonatkozó, havi bruttó szaldó elszámolást az Európai Unió direktívái írták elő, az EU-s jogszabályokból azonban ennek ellenkezője olvasható ki – írja a Portfolio. A lapnak több brüsszeli forrás azt nyilatkozta: érthetetlen a kormány érvelése. Lantos Csaba energiaügyi miniszter augusztus végén jelentette be, hogy az éves elszámolás lehetőségét a napelemet korábban telepítők esetében is havi, bruttó elszámolásra váltják január 1-től. Korábban a kormány arra tett ígéretet, hogy az érintettek tíz éven át élhetnek még az éves elszámolás lehetőségével. Most úgy tűnik, mégis maradhat az éves szaldó, Kocsis Máté legalábbis arra kérte Lantos Csabát, hogy a „brüsszeli döntést” felülírva maradjon a szaldó az érintetteknél. A Portfoliónak nyilatkozó források ugyanakkor cáfolták, hogy EU-s szabály írná elő a döntést. Több uniós előírás is világosan ismerteti, hogy a cél éppen olyan szabályozási és árazási rendszerek kialakítása a megújuló energiaforrások esetében, amelyek segítik azok terjedését.

Ezen szabálykörbe tartozik a 2018/2001-es, a megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról szóló irányelv, valamint a 2019/944 számú, a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról és a 2012/27/EU irányelv módosításáról szóló rendelet. Sőt a magyar helyreállítási és ellenállóképességi tervben (RRP) vállaltak alapján is épp erősíteni akarják a napelemesek helyzetét. A megszólaló szakemberek szerint a már telepített napelemeknél egy olyan módosítás, amely rontja a megtérülést, ellentétes lenne a brüsszeli szabályozás szellemiségével.

Az Európai Bizottságnak tehát nincs olyan szándéka, hogy a magyar háztartási kiserőműveseket a bruttó havi szaldó elszámoláshoz hasonló rendszerekkel kár érje. Ezt igazolja a Portfoliónak nyilatkozó egyik tisztviselő is, aki szerint az idei országjelentés ajánlásaiban azt írták, Magyarországon komplex szabályozási és pénzügyi megoldással kell megtartani a napelemek felfutásának trendjét. Minden megszólaló helyeselte, hogy a kormány várhatóan mégis kihátrál a belengetett döntés mögül.

Hírdetés

Frissítés: 

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára, Budapesten találkozott Szilágyi Lászlóval és Szolnoki Ádámmal, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség és a MANAP Iparági Egyesület vezetőivel, hogy megbeszéljék a napelemes rendszerek jövőbeli szabályozását. A felek közös nevezőre jutottak abban, hogy az éves elszámolás fenntartása a legjobban szolgálná a napelemeket üzemeltető családok érdekeit. A minisztérium is érdekelt a hazai napelemes bővülés folytatásában és támogatja a tiszta megújuló energiaforrások használatát. Czepek Gábor levélben kéri a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét, hogy vizsgálják meg a jelenlegi szabályozás módosításának lehetőségeit, miközben Lantos Csaba energiaügyi miniszter is egyeztetni fog a hivatal elnökével a közeljövőben.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »