Miért válasszuk a magyar óvodát?

Miért válasszuk a magyar óvodát?

Megkezdődtek az óvodai és bölcsődei beíratások. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége–Óvodapedagógusok Országos Társulásának elnöke, Berky Angelika szerint a felvidéki óvodák iránt azért óriási az érdeklődés, mert jók. A társulás a héten szakmai konferenciát tart Galántán.

Mielőtt a szülők döntenek, hogy melyik óvodába írassák be gyermeküket, a szakemberek azt tanácsolják, ismerkedjenek meg az óvodával, ismerjék meg a programját, eszköztárát és az óvónőket. Erre ma már a legtöbb óvoda nyitott, fontos ugyanis a személyes találkozás, a beszélgetés, a tévhitek, aggályok és félelmek eloszlatása. A személyes kontaktus a bizalom megteremtésének legjobb módja.

Nem lehet globális képet adni arról, hogy a magyar ajkú szülők hány százaléka adja magyar nyelvű intézménybe gyermekét, azt viszont bátran kijelenthetem, hogy a magyar óvodák rendkívül magas színvonalúak.

A visszajelzések is azt mutatják, hogy minden évben megtelnek a magyar intézmények. Ez részben a demográfiai hullámnak is köszönhető, hosszú évtizedek után végre helyreáll az egyensúly, és a kisgyermekeket jobbára anyanyelvi óvodába íratják a szülők. Meggyőződésem, hogy a magyar intézmények megmaradásának záloga a magas színvonal. Nagyon jól képzett óvónőink vannak, akik szívvel-lélekkel végzik a munkájukat – jelentette ki az országos szervezet elnöke.

A mesehallgatás, dalolás mondókázás segíti a kisgyerek anyanyelvi fejlődését, miközben fejlődnek szociális, értelmi képességei, alakulnak viselkedési szokásai, erkölcsi tulajdonságai. Ezt a fejlődést az idegen nyelvi közeg egyértelműen hátráltatja, késlelteti. A kisgyermek fejlődése meghatározó időszakát tölti az óvodában, ezért nagyon fontos, hogy a szülők körültekintően válasszanak gyermeküknek óvodát.

Fontos a kommunikáció

Berky Angelika szakember szerint elengedhetetlen a szülővel való kommunikáció, hiszen nyilvánvalóan minden szülő a legjobbat szeretné a kisgyermeke számára.

– Természetes, hogy a szülőnek rengeteg kételye van: jól nevelem a gyerekem, nem jól nevelem, hogyan tudnám még jobban és hasonlók. Ezek eloszlatásában nem kis felelősség hárul ránk, óvodapedagógusokra. Fontos, hogy megteremtsük azt a helyet, ahol bátran megoszthatják velünk a gondjaikat. Tapasztalataim szerint minden óvoda igyekszik megszólítani a szülőket, és a beíratási programokkal is egyfajta nyitottságot kínálunk mind a szülő, mind pedig a gyermek számára, s nem csupán májusban, hanem évközben is – mondta el Berky Angelika.

Nem véletlen tehát, hogy az idei Országos Óvópedagógiai Konferenciának május 12-én és 13-án Galántán a hatékony kommunikáció lesz a központi témája. Szó lesz konfliktuskezelésről, családterápiás szemléletről a pedagógiában, az önismeret fejlesztéséről és a megtartó közösségről, illetve a munkahelyi légkör jelentőségéről.

Cseperedő program a Felvidéken

– Hetente hatvannyolc helyszínen Ringató foglalkozásokat tartanak kolléganőim, amelyek iránt nagy örömünkre egyre nagyobb az érdeklődés. A foglalkozásokon ölbéli játékokat játszunk, népdalokat énekelünk. Célja a közös játék, éneklés élményének megteremtése, mind az anya, mind a kisgyermek számára. Ezek a játékok a művészeti nevelés csírái – tette hozzá a szakember.

Kárpát-medencei óvodafejlesztési és iskolafejlesztési program

A felvidéki magyar közösség óvodáinak, iskoláinak felújítása, fejlesztése mindenképpen segíti a szülők döntését és hosszú távon pozitívan befolyásolja a magyar intézmények választását. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke hozzátette, a Rákóczi Szövetség kiterjedt tagságával, kapcsolatrendszerével, az elmúlt három évtizedben kiépült programstruktúráival, a rendelkezésére álló eszközeivel elsősorban arra törekszik, hogy minél inkább közüggyé tegye a magyar iskolaválasztást.

Hírdetés

A magyar iskolák többlettudást nyújtanak a két nyelv, a két kultúra oktatásán keresztül, ami eleve javítja a felnőttként remélt érvényesülés esélyeit.

A Magyar Iskolaválasztási Program arra törekszik, hogy a születés pillanatától kapcsolat alakuljon a gyermek családjával és az óvodás koron keresztül egészen a magyar iskolába lépésig folyamatos odafigyeléssel segítse a szülők döntését. Ebben a munkában nincsenek egyedül, hiszen nélkülözhetetlen partnerei az ügynek az óvónők, a tanítók, az önkormányzatok, az egyházi, illetve civil szereplők és nem utolsósorban a média.

Egyértelműen kijelenthető a hivatalos statisztikák alapján, hogy az elmúlt több mint tíz évben sikerült stabilizálni a magyar iskolába lépő gyermekek abszolút számát és arányát Szlovákiában. Ez óriási sikere a felvidéki magyar közösségnek!

Trendforduló figyelhető meg abban is, hogy csökken a többségi iskolát választó családok száma, vagyis egyre többen elhiszik, hogy a magyar iskola előnyökkel jár. A racionális érveknek és a tapasztalatoknak döntő jelentősége van, ha a szülők szembesülnek azzal, hogy minden évben közel ezer olyan fiatal kerül ki a szlovák egyetemekről, aki korábban magyarul érettségizett. Ezek a tények megnyugtatóan hatnak a szülőkre, hogy az ő gyermekük is jó esélyekkel indul a magyar iskolában. Kiváltképp meghatározó a magyar intézményekben dolgozó pedagógusok munkája, elhivatottsága és a magyar iskolák és óvodák kisugárzása, az ott zajló munka minősége – mutatott rá Csáky Csongor.

Pozitív példák a Csallóközben

Számos csallóközi óvodát sikerült már felújítani a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak köszönhetően, illetve újakat építettek.

– Mi nem szelektálunk a városból, illetve a faluról érkező gyermekek között, bár a falusiak számára az óvodai illeték kicsit magasabb. De ez sem tántorítja el a szülőket, a tavalyi évben már olyannyira nagy volt az érdeklődés, hogy sikerült nyitni plusz egy osztályt – ismertette a tényeket az igazgatónő, aki szerint a nagy érdeklődés egyik oka a református lelkület és az anyanyelv, de van még egy fontos tényező.

Nálunk tizenhat gyerkőc jár egy csoportba, ami a hagyományos húsz fölötti létszámhoz képest kevesebb ugyan, de a kollégák annál nagyobb figyelmet tudnak szentelni a lurkókra. A pedagógusaink mind nagyon jól képzettek, jó szakemberek, a két év leforgása alatt számtalanszor meggyőződtem erről

– számolt be Komzsík Diana igazgató. Szerinte nagyon fontos a kollegialitás, hogy az ember jól érezze magát a közösségben, akár pedagógusról, akár gyermekről legyen is szó. Természetesen a szülőkkel kialakított kapcsolatot is nagyon fontosnak látja, a kölcsönös segítségnyújtást tartja az egyik legjelentősebbnek szülő és pedagógus között.

Komzsík Diana szerint sikertörténet, hogy két, vegyes házasságból származó szlovák nemzetiségű gyermeket magyar tannyelvű iskolába írattak, nyilván ebben nagy szerepe volt a somorjai Kiskakas szellemiségének.

Csallóközkürtön május 18-án lesz az óvodai beíratás.

– Idén tizenhat óvodásunk ballag el, akik a környező alapiskolákat látogatják majd. Ebből tizenketten csallóközkürtiek, és a tizenhatból négy gyerkőcről már most tudjuk, hogy szüleik nem az itteni magyar iskolába adták őket. Természetesen ezek még nem a végleges számok, szeptemberig nagyon sok minden változhat, illetve nálunk megvan a lehetőség arra is, hogy év közben írassák be a gyerekeket az óvodába – mondta el Csikmák Mónika igazgató.

Megjelent a Magyar7 2022/19. számában. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »