Miért tesznek fóliát egyre többen a napelemre?

Miért tesznek fóliát egyre többen a napelemre?

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A németországi Phytonics olyan mikrostruktúrákkal ellátott öntapadós fóliát fejlesztett ki, amely csökkenti a napelemmodulok tükröződését – számol be a PV Magazine. A fólia új és meglévő fotovoltaikus (PV) rendszerekben is használható, és lapokban, illetve tekercsekben kapható.
A napelemek vakító hatása gyakran okoz vitákat a lakóhelyeken, sőt, repülőtereken, közlekedési útvonalakon és természetvédelmi területeken a moduloknak különleges követelményeknek kell megfelelniük, amelyeket általában tükröződésgátló bevonattal érnek el. A németországi Phytonics szerint azonban ez a bevonat csak a modulok hozamát növeli, és nem akadályozza meg a fény visszaverődését. A cég azt állítja, hogy kifejlesztett egy olyan öntapadós fóliát, amely a szükséges mértékben csökkenti a tükröződést. A fólia speciális, bionikus mikroszerkezetekkel rendelkezik, amelyek hatékonyan teszik vakításmentessé a napelemeket, emellett növelik a teljesítményt a csúcsidőn kívüli időszakokban. A Phytonics szerint a fólia olyan anyagokból áll, amelyek bizonyítottan hosszú távú stabilitást biztosítanak a kültéri használat során. A termék az UV-sugárzásnak, a nedvességnek, a hőnek és a jégesőnek is ellenáll. A fólia közvetlenül a vállalattól kapható tekercsben vagy lapokban, modullaponként egyelőre 70 euróért (mintegy 27 ezer forintért).

A termék új és meglévő rendszerekben egyaránt használható. A cég nagy potenciális keresletet lát a rugalmas tükröződésgátló megoldása iránt, amely minden fotovoltaikus szegmensre kiterjed. „Naponta kapunk megkereséseket, gyakran szomszédsági viták miatt, de rendszeresen érkeznek hozzánk autópályák és repülőterek melletti PV-rendszerek projektfejlesztői is” – nyilatkozta Ruben Hünig, a Phytonics vezérigazgatója.

Hírdetés

A fólia egyszerű megoldást kínál a kritikus tükröződési hatások ellen a modulok átállítása vagy összetett vizuális védelmi intézkedések végrehajtása nélkül. A termék már használatban van, Svájcban például egy olyan ház moduljaira helyezték ki, ahol a rendszer tükröződése zavarta a szomszédot. Hamarosan egy németországi szupermarket tetőszerkezetén is alkalmazzák majd, ahol az építési engedély vakításmentes napelemmodulokat írt elő.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »