Miért nem készülnek magyar nyelvű filmek a Felvidéken? – VIDEÓ

Miért nem készülnek magyar nyelvű filmek a Felvidéken? – VIDEÓ

A magyar nyelvű mozifilm készítés a felvidéki magyar kultúrának egy nem létező területe, éppen ezért nem árt megvizsgálni, mi ennek az oka. Ebben volt a segítségünkre Podhradská Lea rendező, aki a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával jelenleg is egy egész estés filmen dolgozik. Beszélgetésünk során arra kerestük a választ, hogy más külhoni magyar területekkel ellentétben itt a Felvidéken miért nem készülnek magyar nyelvű filmek.

Sajnos bátran kijelenthetjük, hogy felvidéki magyar filmek nem készülnek, annak ellenére, hogy például Erdélyre vagy Vajdaságra ez nem jellemző, hiszen ott állami forrásokból azért zajlik a filmgyártás.

Podhradská Lea szerint ennek a legfőbb oka az, hogy itt Szlovákiában nem áll rendelkezésre magyar nyelvű oktatás az érdeklődők számára.

Hírdetés

 A filmkészítés nem nyelvi kérdés, a magyarok az egyetem után Pozsonyban kamatoztatják a tudásukat, akik pedig Magyarországon tanultak, azok általában ott maradnak. – mondta.

A tavalyi évben ő volt az egyik kezdeményezője a StoryLab elnevezésű filmes képzésnek. A kurzusra jelentkezők az érdeklődésüknek megfelelően három szakirány közül választhattak: rendező, operatőr és forgatókönyvíró. 

Azt is szerettem volna ebbe a kurzusba belesűríteni, amit én hiányként éltem meg az egyetemen, az pedig az, hogy volt egy diploma a kezemben, amelyre az van ráírva, hogy rendező művész, de nincs olyan állás, hogy rendezőt keresünk. És itt egy teljesen új iskola kezdődik, amely nem ad végzettséget.

A beszélgetés során felhívta a figyelmet arra, hogy itt Szlovákiában a Kisebbségek Kultúráját Támogató Alap (Kult Minor) nagyszerű ösztöndíj-lehetőségeket kínál a „filmesek” számára, sőt filmfejlesztésre és filmgyártásra is lehet pályázatot beadni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »