Mi várható 2024-ben a világban és Szlovákiában? – A Körkép.sk tippjei

Mi várható 2024-ben a világban és Szlovákiában? – A Körkép.sk tippjei

Zsidó-arab és orosz-ukrán háború, amerikai elnökválasztás, foci-eb Németországban, államfő- és EP-választás Szlovákiában, nyári olimpia Párizsban. Csak néhány fontos esemény az idei esztendőből, melynek kimenetele sok mindent befolyásol majd az előttünk álló 363 napban.

A Körkép.sk részéről most ezek lehetséges kimenetelére teszünk kísérletet, jelenlegi tudásunk, a dolgok mostani állása szerint. Nézzük hát sorjában.

1. Államfőválasztás Szlovákiában

A választásokat annak második körében Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök nyeri. Robert Fico legnagyobb örömére. A kormánykoalíció így teljessé teszi a hatalom átvételét az országban. Pellegrinit  segítheti, hogy ha kell, ugyanolyan liberális-progresszív politikus, mint Ivan Korčok, aki legfőbb kihívója lesz. Pellegrini mégis meggyőző fölénnyel nyeri majd a választást. Mégpedig azért, mert nincs olyan messze a megmérettetés a legutóbbi parlamenti választásoktól, ahol a Smer-Hlas-SNS magabiztos győzelmet aratott. Robert Fico támogatása, Andrej Danko és Tomáš Taraba truccoskodásának felfüggesztése (konkrét politikai alkukért cserébe) elég lehet Pellegrini számára. A Hlas el is indul a lejtőn, a Smer fokozatosan kannibalizálja majd Erik Tomášékat, hogy végül újra összeálljon az egykori nagy Smer, mely négyszer segítette Robert Ficot a miniszterelnöki székbe.

2. Forró Krisztián az államfőválasztáson

A Magyar Szövetség elnöke ha csak nem sikerül Gyimesivel mozgósítaniuk a magyar szavazótábort, jóval 5 százalék alatt marad, csalódást keltve az egész Kárpát-medencében. Forró langyos kampánya már csak a legelvakultabb szektahívők megszólítására lesz elég, akikből kiderül, hogy már csak 3-3,5 százaléknyi van a Felvidéken. A csúfos vereség kikezdi Forró pozícióját a párt élén. Amihez saját maga járul hozzá a legjobban. Emellett Budapest szimpátiáját sem sikerül a saját oldalára állítania. A felvidéki magyarság Forró vezetésével végérvényesen a harmadik vonalba szorul, presztízsét, befolyását, tiszteletét tekintve messze lemaradva az erdélyi RMDSZ és a vajdasági VMSZ mögött. Az árát mindennek mi magunk fogjuk megfizetni.

3. EP-választás

Forró lebőgése nagyban befolyásolja majd a választási kedvet az Európai Parlamenti választások kapcsán is a Felvidéken. Ennek elszenvedője a listavezető, Berényi József lesz, akinek végül néhány ezer szavazat híján nem sikerül az öt év alatt két millió eurót garantáló, havi 25 ezer eurós fizetést megszereznie. Berényi ezek után fokozatosan visszavonul a regionális politikába, átadva az ideológiai stafétabotot Gyimesi Györgynek. A  preferenciaszavazatok alapján a második helyen Világi Oszkár közéleti rabszolgája, Orosz Örs végez. Harmadik pedig a Most-Híd platform egykori vezetője, Pandy Péter lesz. A semmitmondó, esetlen kampány tovább rombolja a felvidéki magyarság önbecsülését, választási kedvét.

A két sikertelen megmérettetés magyar szempontból egyúttal Gyimesi György körének megerősödését eredményezheti a Magyar Szövetségen belül.

Az EP-választásokat országos szinten a Progresszív Szlovákia nyeri, szorosan, 1-2 mandátummal marad le tőle a Smer. Az ország számára végül nagy megkönnyebbülést jelent, hogy az abszolút vállalhatatlan Luboš Blaha kikerül Brüsszelbe, ahol innentől uniós kollégáit boldogíthatja.

Uniós szinten előetörnek a brüsszellel szemben kritikus, nemzetállami érdekeket szorgalmazó erők. A brüsszeli elit azonban továbbra is megőrzi befolyását Európa dolgaira. A Bizottság elnökét ismét az EPP jelölheti majd.

Hírdetés

4. Foci-Eb

Magyarország csoportmásodikként továbbjut csoportjából, ahol az egyenes kieséses szakaszban hősies küzdelemben, Szoboszlai Dominik kihagyott büntetőjének köszönhetően végül búcsúzik a további küzdelmektől. A válogatott  elnyeri az Eb legszimpatikusabb csapata címét, nem utolsó sorban csodálatos szurkolótáborának köszönhetően. Németország és a világ csak ámulni és bámulni fog azon, amit a magyar fociszurkolók tízezrei biztosítanak majd a torna alatt kedvenceiknek, szinte hazai körülményeket biztosítva Kölnben és Stuttgartban is.

Az Eb-t végül a döntőbe jutott Portugália és Anglia drámai összecsapásán Cristiano Ronaldo csapata nyeri, amivel a világ valaha volt egyik legnagyobb játékosa búcsút int a válogatottnak.

5. Párizsi nyári olimpia

A franciaországi ötkarikás játékok leginkább a soha nem látott terrorveszélytől lesznek emlékezetesek, a házigazdák azonban végül rendben, biztonságban lehozzák a játékokat. A magyar csapat 5 aranyéremmel, 8 ezüstéremmel és 3 bronzéremmel az országok összesített éremtáblázatának 15. helyén végez. Erőn felül, ámde a hazai elvárásokhoz képest szerényebb eredménnyel. A labdarúgó válogatott sikere némileg enyhíti majd a csalódást a sportkedvelők körében.

6. Amerikai elnökválasztás

Ahogy Robert Fico is képes volt visszatérni a legmagasabb szintre szinte a börtönből, úgy Donald Trump is újra beülhet majd az Ovális irodába. A republikánus győzelem megnyugvást hoz a világban, ugyanakkor végletekig megosztott Amerikát eredményez odahaza. Orbán Viktor az elsők között gratulál majd az új amekai elnöknek, Trump a vitathatatlan gesztusokon túl érdemi politikai támogatással nem tud szolgálni majd Magyarországnak. Ettől függetlenül Orbán Viktor pozíciója tovább erősödik Európában.

7. Orosz-ukrán háború

Az amerikai elnökválasztással az USA gyorsan ki is vonul Ukrajna támogatása mögül, ami megpecsételi Zelenszkij sorsát. A jelenlegi ukrán államfővel szemben odahaza is erősödni fog a kritika, egyre többen sürgetik majd a Putyinnal való béketárgyalások (ami leginkább Moszkva békediktátumához fog majd hasonlítani) megkezdését.

8. Arab-zsidó háború

Izrael január végét és a palesztinok megalázását követően is fenntartja magának a jogot, hogy saját hatáskörben dönthesse el a Hamásszal szembeni további lépéseket. 2024 így a palesztin nép nyomosúságát, egyúttal a világban élő palesztinok zsidóellenes cselekedeteinek felerősödését eredményezheti. Minél inkább a zsidók oldalára billen a katonai mérlek nyelve a Gázai-övezetben, annál inkább erősödik majd az antiszemitizmus az olyan országokban is, mint Németország, vagy Hollandia.

A Körkép.sk kristálygömbjét Király Zsolt tartotta a kezében.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »