Mi változik Ukrajnában október 1-től?

Mi változik Ukrajnában október 1-től?

Ukrajnában október 1-jétől számos olyan változásra számíthatunk, amely sok polgárt érint. Az ősz második hónapjában emelik a közüzemi díjakat, új bírságokat vezetnek be a sofőrök esetében és megkezdik a sorkatonai behívást.

Emellett októberben a karanténkorlátozások szigorítására számíthatunk – tudatja a Podrobnosti.ua hírportál.

Nyugdíjemelés október 1-től

A kormány előrejelzése szerint októberre a nyugdíjak emelését tervezik. A 75-80 éves nyugdíjasoknak további 400 hrivnyát fizetnek havonta.

Gáztarifák október 1-től

A Naftohaz új komfort szezon tarifát vezet be október 1-jétől április 30-ig minden fogyasztó számára. A gáz ára 7,96 hrivnya lesz köbméterenként, áfával, szállítási költségek nélkül. A fogyasztók az összeget egyenlő részletekben fizetik az elfogyasztott gázért hét hónapon keresztül.

Villamosenergia-tarifák október 1-től

Jó hír az ukránok számára az, hogy csökken a villamos energia ára a hétköznapi fogyasztók számára. Ha a fogyasztó 250 kWh-nál kevesebbet használ, a díj 1,44 hrivnya/kWh lesz. A normát meghaladó fogyasztású háztartások esetében az áram ára 1,68 hrivnya/kWh lesz.

Hírdetés

Víz-tarifák október 1-től

Október 1-jétől a fogyasztók a ház típusától függően 109,55-122,17 hrivnya/m3 díjat fizetnek a forró vízért.

Új büntetések a sofőrök számára

Októberben hatályba lép egy törvény, amely közigazgatási felelősségrevonást vezet be a járművezetőknek a szállított rakomány súlyára vagy méretére vonatkozó pontatlan információkért. A törvényt azért hozták meg, hogy megmentsék az utakat a rongálódástól. 

Őszi hadkötelezettség

Október 1-jén megkezdődik a sorkatonai behívás Ukrajnában, amely 2021. december 31-ig tart majd. A sorkatonai behívás alá tartoznak azok a 18 és 27 év közötti férfiak, akik nem jogosultak halasztásra.

Karantén Ukrajnában

A koronavírus helyzetének romlása miatt a hatóságok szigoríthatják a karantént. A Miniszteri Kabinet bizonyos területeket a vörös karanténzónába sorolhat. Az ilyen szigorítás Csernyivci, Luhanszk és Harkiv megyéket fenyegeti. Továbbá az ukrán iskolák átállhatnak távoktatásra.

A vörös zónában tilos a bevásárlóközpontok, szórakoztató és sportlétesítmények, vendéglátó-ipari egységek (kivéve a kiszállítást és az elvitelre irányuló munkát), hostelek és szállodák működtetése.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »