Mi történik a testünkben, miután megittuk a kávét?

Mi történik a testünkben, miután megittuk a kávét?

A koffein, vagy hivatalos nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Milyen hatása van szervezetünkre?

Világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában a koffeint – kávé, tea, csokoládé, energiaital formájában. A szervezetre gyakorolt hatásával azonban nem biztos, hogy mindannyian tisztában vagyunk. Mit kell tudni a koffeinről? – írja a Házipatika.com.

Serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást (egy-három órás időtartamra 5-10 százalékkal). Alkalmi fogyasztás esetén, főként kevésbé edzett, sovány vagy idős egyéneknél 5-25 százalékkal fokozza az anyagcserét.

Vízhajtó tulajdonsága a veseereket tágító, valamint a víz és bizonyos ionok visszaszívódását gátló hatásának köszönhető.

Hírdetés

A koffein élénkítő, fizikai állóképességet javító hatása egy, az alvást elősegítő, az agyi aktivitást és éberséget csökkentő hormon, az adenozin, aktivitásának átmeneti gátlásán keresztül valósul meg. 

Fokozza a gyomornedv elválasztását, továbbá az agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást.

Miután elkortyoltuk kedvenc kávénkat vagy teánkat a koffein gyorsan, pár perc alatt, és teljesen felszívódik a szervezetünkben. Az élénkítő hatást 15-30 perccel később már érezzük, mely néhány óráig tart. 

Felnőttek esetén a koffein felezési ideje – vagyis az az időtartam, ami alatt a testünk a koffein 50 százalékát kiüríti – számos tényező függvényében nagymértékben változó. Ilyen például az életkor, a testtömeg, a máj állapota vagy az, hogy milyen gyógyszereket szedünk. Egészséges felnőttekben az átlagos felezési idő nagyjából 4 óra, de 2-8 óra között változhat.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »