„Mi svábok, jó magyarok voltunk”

„Mi svábok, jó magyarok voltunk”

Makovecz szellemisége és a Kárpát-medece népi műveltsége a Héttorony Fesztiválon.

Toronymagasan kiemelkedik a világ- és népzenei fesztiválkínálatból a Makovecz Imre születésnapjához közel, minden év novemberében rendezett Héttorony Fesztivál, amelyiken a Mester épületei és szellemi hagyatéka köré szerveződve, Makovecz épületek tereiben szólal meg a muzsika. Az idei programsorozaton 100 művész 6 kiállítása és 16 koncertje, valamint táncház, film, irodalom, fényfestészet is szerepel. Határon innen és túl 11 Zengő Házban várják az érdeklődőket a Kárpát-medence népi műveltségével, népzenei és világzenei csúcsteljesítményeivel, a kollektív emlékezettel és a kreativitással, a Makovecz szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállításokkal, szakmai beszélgetésekkel.

Hírdetés

Hagyomány, hogy a találkozó nem áll meg a jelenlegi országhatáron, hanem az összmagyarsághoz kíván szólni, ezért több határon túli állomás is szerepel a fesztivál programjában.

A november 4-i nyitónapon Budakalászon a magyarországi németek és bukovinai székelyek kitelepítése lesz a téma a „Mi svábok, jó magyarok voltunk” – Nincstelenül című zenés-táncos előadáson. November 6-án a szlovéniai Lendva az első határon túli állomás, ahol a Cimbaliband és az Első Pesti Rackák szórakoztatják a közönséget.

A sok program közül kiemelkedik a Szabó Dénes karnagy vezette, idén 30 Pro Musica Leánykar kolozsvári fellépése, akik a szerbiai ikerpár, a Braca Teofilovici után énekelnek, de hallhatjuk a fesztiválon Kiss Ferenc Leánydicsérő című lemezének bemutatóját, Dresch Mihály vonóstrióját, Lajkó Félix Folk című lemezének anyagát, a Muzsikás pedig Alexander Balanescuval, a világhírű hegedűssel együtt lép színpadra. A zárógála november 20-án lesz, ekkor Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs Bartók Béla és Makovecz Imre tiszteletére ad hangversenyt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »