Mi mindent kell elintézni év végéig, hogy ne essünk el a pluszpénzektől?

A 2022-es esztendő lassan a végéhez közelít. De még lehetőség van némi pénzhez jutni az inflációs segélycsomagból. Ezek a juttatások azonban nem járnak automatikusan, hanem kérvényezni kell. A gyermekeikre 150 euróig gyerektartást kapó szülők, a dolgozó nyugdíjasok és az alkalmi vagy idénymunkát végzők számíthatnak plusz eurókra.

100 euró a gyermekneveléshez

Az inflációs csomagból azok kaphatnak támogatást, akik 2022. december 31-ig benyújtják kérelmüket. Ha ezt elmulasztják, lecsúsznak a támogatásról.

Egyszeri 100 eurós segélyt kaphat a szülő az eltartásra szoruló gyermeke után, akire a bíróság legfeljebb 150 eurós gyerektartást állapított meg. A kérvényhez fel kell mutatni a bíróság legutóbbi határozatát a gyerektartás összegéről. Az egyszeri támogatás megítélésekor az illetékes hivatal nem vizsgálja, hogy a köteles személy fizeti-e a gyermekre a gyerektartást vagy sem és azt sem, hogy póttartásdíjat kap-e.

A nevelőszülői ellátásban részesültek támogatása

Ugyancsak jogosultak a 100 eurós egyszeri juttatásra, kérvénybenyújtási kötelességgel, azok, akiknek 2020. április 30. és 2022. október 31. között a nagykorúságukból eredően megszűnt a nevelőszülői ellátásuk. Ehhez a juttatáshoz is csatolni kell a szükséges iratokat, amelyeket az adott munkaügyi hivatal ellenőriz.

Hírdetés

Anyagi támogatásban részesülhetnek azok is, akik 2020. április 30. és 2022. október 31. között gyámügyi eljárás keretében gyermek és családi központban voltak elhelyezve.

Az inflációs segítséghez a kérvényt be lehet adni személyesen vagy postai úton az illetékes munkaügyi hivatalban. Elektronikus formában, e-mailben is elküldhető, a kérvényt alá kell írni és be kell szkennelni.

Teendők új év után

Az év végi ünnepek után, legkésőbb január 31-ig be kell fizetni az ingatlanadót. Aki ingatlant vásárolt, annak adóbevallást is kell készítenie.

Aki vállalkozási célokra használt gépkocsit, annak is adóbevallást kell benyújtania 2023 január végéig és megfizetni az adót.

Megbízási szerződésre dolgozók és a járulékok

Azok számára is szolgál újdonsággal a 2023-as év, akik megbízási szerződésre dolgoznak. Főleg diákokról és nyugdíjasokról van szó. Megszűnik az a kivételük, hogy 200 euró bevételig nem fizetnek járulékokat. Lesz helyette viszont levonható tétel. Ennek összege nem változik, 200 euró marad.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »