Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kiállítás EMŰK. A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében ma 18 órakor megnyílik Szabó András (sz. 1980) grafikus eddigi, hozzávetőleg húszéves alkotói pályáját átfogó kiállítása. A marosvásárhelyi születésű, jelenleg Kolozsváron élő és alkotó, Párizs és Brüsszel galériáiban is kiállító képzőművész műveit bemutató tárlatot Portik-Blénessy Ágota művészettörténész és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője méltatja. A tárlat szeptember 21-ig látogatható, keddtől péntekig 9 és 17 óra között, illetve szombaton 10 és 14 óra között. • Július 23-án, kedden 15 órától az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítótereiben megnyílik Incze János Dés (1909–1999) festőművész retrospektív kiállítása. A tárlatot Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Deák Ferenc Loránd művészettörténész és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője nyitja meg. A tárlat anyagát válogatta Bordás Beáta, a kiállítást rendezte: Miklós Szilárd.

Zene JAZZMUZSIKA. Vasárnapig tart Sepsiszentgyörgyön a Jazz és Improvizációs Zenei Tábor a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Sepsi Jazz & Blues és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület közös szervezésében. Napközben egyéni hangszeres oktatás, jazzelmélet, jazztörténet, zenekari gyakorlat zajlik neves magyarországi tanárok vezetésével, az estéket koncert és örömzenélés zárja. A tábor tanári kara: Kovács Linda és Vörös Nikolett (ének, vokál), Márkus Tibor (zongora, jazzelmélet), Gyárfás István (gitár), Tóth Viktor (szaxofon, klarinét), Kovács Ferenc (hegedű), Szentgallay György (basszusgitár) és Gyárfás Attila (dobok, ütős hangszerek). Ma  és szombaton 21.30-tól a tanítványok és oktatók részvételével örömzenélés a Bábel kiskultúrban (Csíki utca 21. szám). A tábor zárókoncertjét 21-én, vasárnap 16 órakor tartják az ’56-os emlékparkban. EGYHÁZZENEI KONCERT. „Mely igen jó az Úr Istent dicsérni…” címmel Kovács Réka Sarolta és Felházi Lenke Zsuzsánna kolozsvári kántorok egyházzenei koncertet tartanak ma 19 órától a csomakőrösi református templomban.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsora: 16.30-tól Agymanók 2. (magyarul beszélő amerikai animációs kalandfilm), 16.45-től Noé bárkája (románul beszélő brazil–indiai–holland–amerikai zenés animációs kalandfilm), 18.15-től Lefkovicsék gyászolnak (magyar film­dráma), 18.30-tól Blue Lock The Movie (román feliratos japán animációs film), 20 órától Twisters – Végzetes vihar (román feliratos amerikai akció­kalandfilm), 20.15-től Nemkívánatos személyek (román feliratos francia filmdráma); szombaton: 11 órától Gru 4. (magyarul beszélő amerikai animációs vígjáték), 11.15-től Noé bárkája (románul beszélő brazil–indiai–holland–amerikai zenés animációs kalandfilm), 16.15-től Agymanók 2. (románul beszélő amerikai animációs kalandfilm), 16.30-tól Garfield (magyarul beszélő amerikai animációs kalandfilm), 18.15-től Vigyél a holdra (román feliratos amerikai romantikus vígjáték), 18.30-tól Hang nélkül: Első nap (magyarul beszélő amerikai dráma), 20.30-tól Twisters – Végzetes vihar (román feliratos amerikai akciókalandfilm), 20.45-től Motorosok (magyarul beszélő amerikai krimi-dráma); vasárnap: 11 órától Nina és a sündisznó titka (magyarul beszélő francia animációs film), 11.15-től Agymanók 2. (románul beszélő amerikai animációs kalandfilm) és 16 órától magyarul beszélő, 16.15-től Blue Lock The Movie (román feliratos japán animációs film), 18 órától Márton Áron Erdély püspöke (magyar játékfilm), 19.45-től Vigyél a holdra (magyarul beszélő amerikai romantikus vígjáték), 20 órától Anyai ösztön (román feliratos amerikai thriller).

Irodalmi reggeli az Okulusszal Az Okulusz szervezésében újabb irodalmi reggelire várják az érdeklődőket július 20-án, szombaton 11 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségbe. Témája egy mindenkit érintő probléma, határaink kérdésköre lesz. Egész életünket meghatározzák a külső és belső határok, ezek között próbálunk mozogni, kitörni, kaput nyitni vagy éppen megmaradni. Erről beszélgetnek Szilágyi Szilamér unitárius lelkésszel és B. Szabó Zsolt rádióssal a könyvélményeik kapcsán. A beszélgetést Szabó Eszter moderálja. Az eseményen lehetőség nyílik reggelizni, kávézni, beszélgetni, ezért mindenképpen egy közösségi élményre készülnek júliusban is a második irodalmi reggelin.

Hírdetés

Hitvilág SEGÍTŐCSOPORT. Szombaton 10.30–12 óráig az Elengedéseink önleltáros nyitott csoportba várja az érdeklődőket Kurta Fruzsina pszichológus a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház melléképületében. A csoport a különböző életszakaszokban megélt veszteségek, valamint a napi tudatos elengedés és beengedés témáit dolgozza fel. MÁRIA-ÁHÍTAT KOVÁSZNÁN. Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária-áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a szombaton 17 órakor kezdődő szentségimádásra, majd 18 órától szentmisére a helyi plébániatemplomba. Az ünnepi szónok Forró Csaba Roland csíkszentdomokosi segédlelkész lesz. A szentmisét rózsafüzér-imádság és ünnepélyes körmenet követi. A zenei szolgálatot a Kikapcsolsz katolikus ifjúsági együttes látja el. A rendezvényt a Mária Rádió élőben közvetíti. 1ÚTON ZARÁNDOKLAT. Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület augusztus 10-én szervezi meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoklatot Csíksomlyóra a szülő-gyerek szeretetkapcsolatért és a gyulafehérvári egyházmegye megújulásért. Hívnak mindenkit, hogy kapcsolódjon bele a szervezett zarándoklatokba. A részletes programot a mariaut.ro oldalon lehet megtekinteni.

Táborzáró színházi előadás A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad és a sárospataki Diákszínjátszók közös táborzáró előadására ma 19 órától kerül sor a Kovásznai Művelődési Központban.

Röviden ILLÉS-NAPI JUHÁSZLAKODALOM. A kovásznai Tündérvölgyben július 20–21-én, szombaton és vasárnap megtartják a hagyományos Illés-napi juhászlakodalmat (Nedeia Mocănească). VÍZELZÁRÁS. Tájékoztatják a fogyasztókat, hogy július 22-én, hétfőn az ivóvízhálózat digitalizációjához kapcsolódó munkálatok miatt 8 és 18 óra között szünetel a vízszolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Kender utcában az 53. számtól a Váradi József és a Fenyves utca kereszteződéséig. SZÜNETEL A KISVONAT JÁRATA. A Sepsi Tour kisvonat  sugásfürdői és városi járata augusztus 11-ig szünetel. Augusztus 12-étől várnak újra mindenkit a vonat fedélzetén.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 392-es Dona gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0372 409 392). Szombaton és vasárnap a bevásárlóközpontokban levő gyógyszertárakat is fel lehet keresni. Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann gyógyszertár (0745 822 449) a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma 14–19 és szombaton 9–14 óráig a Sport utca 9/5D alatti Dental Centrum fogászaton telefonos egyeztetés alapján (0743 455 556); szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465). Honlap: dspcovasna.ro/hu.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »