Már serényen dolgoznak az orosz nukleáris doktrína „kijózanítóbbá” tételén

Lazítani fog nukleáris doktrínáján Oroszország – jelentette be Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap a Reuters beszámolója szerint.

A jelenleg érvényben lévő doktrína értelmében, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök 2020-ban fektetett le, Moszkva abban az esetben alkalmazhat nukleáris fegyverreket, ha nukleáris támadás éri vagy olyan hagyományos eszközökkel kivitelezett támadás, amely az orosz állam létét veszélyezteti. Orosz katonai elemzők azonban módosításra sürgetik az elnököt a nyugati ellenségek „kijózanítása” érdekében.

Hírdetés

Putyin júniusban azt közölte, hogy a doktrína „élő eszköz”, amely a világban zajló folyamatok fényében változhat. Rjabkov nyilatkozata a legvilágosabb kifejezése annak, hogy valóban módosulhat a nukleáris eszközök bevetésének „küszöbe”.

„A munka előrehaladott állapotban van, és világos a szándék korrekciók végrehajtására” – idézte a TASZSZ állami hírügynökség. Azt is hozzátette: a döntés azzal függ össze, hogy az ellenséges nyugati országok eszkalációs pályán mozognak az orosz–ukrán háború ügyében.

Moszkva azzal vádolja a Nyugatot, hogy proxiháborút vív ellenük Ukrajnát felhasználva, amelynek célja Oroszország „stratégiai legyőzése” és feldarabolása. Az Egyesült Államok és szövetségesei ezt tagadják és azt állítják, hogy Ukrajna önvédelmét segítik az orosz agresszióval szemben.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »