Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

33. Csoma Napok

A mai program: a csomakőrösi Debreczi Panzióban ma 9 órától tudományos konferencia Kőrösi Csoma Sándor – A magyar lét rejtelmei címmel. A szombat délig zajló, harmincadik alkalommal megrendezett konferencián a Csoma-kutatás, Kelet-kutatás, magyarságtörténet, néprajz és nyelvészet témakörökben hallgathatók hazai és magyarországi kutatók előadásai. ♦ 18 órakor a kovásznai Kádár László Képtárban megnyílik az Idő… kapu a múltba, kapu a jövőbe című képzőművészeti kiállítás, a hasonló nevű pályázatra bejutott művészek alkotásaiból megrendezett Csoma-tárlat. A pályázat szakmai zsűrijének tagjai: Kányádi Iréne művészettörténész, Ütő Gusztáv képzőművész és Berze Imre szobrászművész. A kiállítást méltatja Kányádi Iréne művészettörténész, a kiállítás kurátora. A megnyitón átadják a Szentimrei Judit- és a Kőrösi Csoma Sándor-díjat az arra érdemesült képzőművészeknek. Az eseményen fellép a Kovászna-Vajnafalva Református Egyházközség Hozsánna Kamarakórusa (karvezető: Gyerő Katalin).  Ugyanitt bemutatják a 2022-es konferencia előadásaiból összeállított, Kőrösi Csoma Sándor – Tények és érvek a magyarságkutatásban című kötetet. ♦ A 2023-as Csoma Napok fáklyás megnyitóünnepségére 19 órától kerül sor Kovásznán a központi parkban, a Csoma-szobornál. A megnyitóünnepség díszvendége Csák János, Magyarország kulturális és innovációs minisztere. Pénteken 12 órakor a Kőrösi Csoma Sándor Líceum udvarán emlékünnepségre kerül sor, 19 órától a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai előadásában a Kell lennie egy őshazának című gálaműsorra hívják a közönséget a Városi Művelődési Központba.

Zene ZÁRUL A HANGVERSENYÉVAD. A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákkórusainak és szimfonikus diákzenekarainak koncertjével zárul az idei sepsiszentgyörgyi hangversenyévad pénteken 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. A hangversenyen fellép a Campanella Gyermekkórus, a Reménység Gyermekzenekar, az Eufónia Kamarakórus, a Szerenád Ifjúsági Kamarakórus, valamint a Marziale Ifjúsági Fúvószenekar. Jegyár: 30 lej, kedvezményesen 15 lej. Jegyeket a városi szervezőirodában és az eventim.ro oldalon lehet vásárolni. ROCK & ROLL. Május 6-án, szombaton 20 órától Dr. FeelBLUES-koncert lesz a sepsiszentgyörgyi Beer&Bike Pubban. Belépő: 40 lej. ORGONAKONCERT. Május 7-én, vasárnap 18 órától orgonakoncertet tartanak a sepsiszentgyörgyi vártemplomban. Az Angster József által 1894-ben készített és 2021-ben felújított orgonán Kiss Gergő, a győri bazilika orgonistája, londoni és moszkvai orgonaversenyek győztese Bach, Mendelssohn, Brahms, Vivaldi és Rah­manyinov műveit játssza. A belépés ingyenes, az adományokat a Rákász Gergely Alapítvány támogatására fordítják.

Kiállítás KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS. Ma 17 órától nyílik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábas Ház Pincegalériájában Hugyecsek Balázs szentendrei képzőművész, restaurátor Gyufával kaszálunk című kiállítása. A tárlatot Szimándl Ádám barát és útitárs nyitja meg. VÁNDORKIÁLLÍTÁS. Május 5-én, pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi evangélikus-lutheránus templomban megnyitják a Petőfi a világ körül című vándorkiállítást. A tárlat első részében a kétszáz éve született költő életrajza áll össze versidézetekből, külön fejezetet szentelnek a nemzeti költő, a kortársai által rajongott költő, a forradalmár költő és a szerelmes, romantikus költő bemutatásának is. KÉZIMUNKA-KIÁLLÍTÁS. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián ma és pénteken 9–18 óráig látogatható a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör Élő népművészet című kézimunka-kiállítása.

Színház ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház májusi bemutatója: Yann Ver­burgh: La Ronde. Az Arthur Schnitz­ler A szerelem órája című darabja ihlette, Eugen Jebeleanu által rendezett előadás előbemutatóját május 5-én, pénteken 19 órától tartják, a bemutatóra május 6-án, szombaton 19 órakor kerül sor. Az előadás 18 év felettiek számára ajánlott. Jegyek az eventim.ro oldalon kaphatók. HUMOREST. A Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat (Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs) Hatalmi harcok című új estje május 5-én, pénteken 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében (jegyár: 35 lej); május 7-én, vasárnap 17 és 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében látható (jegyár: 35 lej, kapható a városi kulturális szervezőirodában, valamint előadás előtt a helyszínen).

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól A dzsungel könyve (magyarul beszélő), 16.45-től Super Mario Bros.: A film (románul beszélő), 18 órától Fortune hadművelet: A nagy átverés (magyarul beszélő), 18.30-tól A tölgy (román feliratos), 20 órától Hat hét (magyar filmdráma), 20.15-től Ennio Morricone (magyar feliratos).

Hírdetés

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Május 6-án, szombaton és május 13-án, szombaton 11 órától a Csillagpalota című babaszínházi elő­adást játsszák Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében (Szabadság tér 1. szám). Rendező: Benkő Éva és Péter Orsolya. Az előadásokra egy év fölötti nézőket és az őket kísérő felnőtteket várnak. Jegyet foglalni, az előadással kapcsolatban érdeklődni a 0755 335 400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél lehet. További információk a facebook.com/Cimborak oldalon.

Hitvilág SZENTSÉGIMÁDÁS. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban ma 18 órától az elsőcsütörtöki szentmise után a medjugorjei imacsoport tagjai rózsafüzér-imádságot és szentségimádást tartanak. Lesz gyónási lehetőség és elhangzik a Szűz­anya üzenete.

Alzheimer kávézó Május 5-én, pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi vár­templom fenti termében az Alzheimer kávézó rendezvényen levetítik a Megmaradt Alice-nek című 101 perces amerikai filmdrámát. Házigazdák: Vetró B. Enikő mentálhigiénés szakember, Tamás Katalin egészségügyi asszisztens és Váry O. Erika ápoló. Várnak minden téma iránt érdeklődőt a közös filmvetítésre és azt követő beszélgetésre.

Holisztikus fogorvosi előadás 9 hónap + 21 év. Holisztikus utazás az egészséges fogakért címmel tart előadást Papp Huba holisztikus fogorvos, antropozófus és homeopata orvos május 5-én, pénteken 17 órától a sepsiszentgyörgyi református vártemplom gyülekezeti termében. Az előadás bárki számára nyitott; adományjegy: 10 lej. Az esemény szervezője a sepsiszentgyörgyi Pro Waldorf Egyesület.

Röviden MEGHALLGATÁS BARÓTON. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa ma 12 órától meghallgatást tart a baróti polgármesteri hivatalban. Az audienciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni. TUDÁSTÁR KÉZDIVÁSÁRHELYEN. A Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 18 órától Gyéresi Júlia A személyes és sikeres közlési viszonyok fejlesztése címmel tart előadást. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Székelyszáldoboson és Olaszteleken, pénteken Magyarhermányban és Kisbaconban. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. TERMELŐI ÉS VIRÁGVÁSÁR. Sepsiszentgyörgy főterén ezen a hétvégén, május 5–7. között termelői vásárral egybekötött tavaszi virágvásárt tartanak az Urban-Locato Kft. szervezésében. INGYENES MEGHALLGATÁS. A Nép Ügyvédje brassói területi irodájának képviselője meghallgatást tart május 8-án, hétfőn 10 órától Sepsiszentgyörgyön a prefektúrán. Iratkozni a 0267 315 444-es vagy a 0268 471 100-as telefonszámon lehet. A szolgáltatás ingyenes, a magyar nyelv használata biztosított.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár a szolgálatos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »