Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Tortoma Önképzőkör

33. Csoma Napok A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület 33. alkalommal rendezi meg névadója emlékére a Csoma Napokat, idén rendhagyó módon május 4–6. között. A Kovásznán és Csomakőrösön zajló rendezvény képzőművészeti tárlattal, tudományos ülésszakkal, kulturális műsorokkal várja a vendégeket szerte a nagyvilágból. A rendezvény, melyet megtisztel jelenlétével Csák János, Magyarország kulturális és innovációs minisztere és Ráduly István, Kovászna megye kormánymegbízottja, Kovászna város önkormányzatának kiemelt kulturális programja, társszervezője Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, fővédnöke Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete. A tudományos konferenciát idén harmincadik alkalommal rendezik meg Kőrösi Csoma Sándor – A magyar lét rejtelmei címmel. A csomakőrösi Debreczi Panzióban csütörtökön 9 órától szombat délig zajló konferencián a Csoma-kutatás, Kelet-kutatás, magyarságtörténet, néprajz és nyelvészet témakörökben hallgathatók hazai és magyarországi kutatók előadásai. Csütörtökön 18 órakor a kovásznai Kádár László Képtárban megnyílik az Idő… kapu a múltba, kapu a jövőbe képzőművészeti tárlat, a megnyitón átadják a Szentimrei Judit- és a Kőrösi Csoma Sándor-díjat az arra érdemesült képzőművészeknek. Ugyanitt bemutatják a 2022-es konferencia Kőrösi Csoma Sándor – Tények és érvek a magyarságkutatásban című kötetét. A 2023-as Csoma Napok fáklyás megnyitóünnepségére 19 órától kerül sor Kovásznán a központi parkban, a Csoma-szobornál. A megnyitóünnepség díszvendége Csák János, Magyarország kulturális és innovációs minisztere.

Fitness Tribe – a nagy mozgáskihívás A Fitness Tribe Egyesület Mozogj az egészségért című, május elején induló programja egyszerre kihívás és csapatépítés, célja felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a mozgás fontosságára. A mintegy másfél hónap folyamán a jelentkezőknek felkészítő edzéstervet, illetve négy előadást kínálnak különböző témákban (egészséges táplálkozás, sportsérülések megelőzése, sportpszichológia). A program zárásaként június 17-én a városi stadion futópályáján megszervezik a Nagy Mozgáskihívást: 6, 12, illetve 24 órás kihívás, ahol a jelentkezők hatfős csapatokban a megadott idő alatt folyamatos mozgást végeznek, amely lehet szaladás, gyaloglás, síjárás vagy ezek kombinációja. A programot és a Nagy Mozgáskihívást felső tagozatos diákoktól nyugdíjasokig mindenkinek ajánlják. Várják líceumi csoportok, munkaközösségek, baráti társaságok jelentkezését a [email protected] email-címen vagy üzenetben a Fitness Tribe Egyesület Facebook-oldalán: facebook.com/fitnesstribegroup.

Színház ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház májusi bemutatója: Yann Verburgh: La Ronde, amelyet Arthur Schnitzler A szerelem órája című darabja ihletett. Az Eugen Jebelea­nu által rendezett előadás előbemutatóját május 5-én, pénteken 19 órától tartják, a bemutatóra pedig május 6-án, szombaton 19 órakor kerül sor. A produkciót a 18. élet­évüket betöltött nézők számára ajánlják. Jegyek az eventim.ro oldalon kaphatók. M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház május 9-én, kedden 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a Lift című előadását játssza. Rendező-koreográfus: Fehér Ferenc. TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház májusi programja: 14-én, vasárnap 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) Pass Andrea: Napraforgó – bemutató előadás, rendező: Radu Afrim; további előadások: 16-án, kedden 19 órától és 17-én, szerdán 19 órától; 31-én, szerdán 19 órától a kamarateremben Hőlégballon – zenés kordokumentum (korhatár: 14+); május 21–26. között a Reflex5 2. modulja. JEGYEK az M Studio és a Tamási Áron Színház elő­adásaira a központi jegyirodában, a biletmaster.ro oldalon, valamint előadás előtt a helyszínen kaphatók.

Kiállítás KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS. Május 4-én, csütörtökön 17 órától nyílik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábas Ház Pincegalériájában Hugyecsek Balázs szentendrei képzőművész, restaurátor Gyufával kaszálunk című kiállítása. A tárlatot Szimándl Ádám barát és útitárs nyitja meg. VÁNDORKIÁLLÍTÁS. Május 5-én, pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi evangélikus-lutheránus templomban megnyitják a Petőfi a világ körül című vándorkiállítást. A tárlat első részében a kétszáz éve született költő életrajza áll össze versidézetekből, külön fejezetet szentelnek a nemzeti költő, a kortársai által rajongott költő, a forradalmár költő és a szerelmes, romantikus költő bemutatásának is. Az esemény főszervezői: a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Luthe­ránus Egyházközség.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Péter meseországban (románul beszélő), 16.45-től A kis hableány (magyarul beszélő), 18.15-től A fekete démon (román feliratos), 18.30-tól Gyönyörű sorscsapás (román feliratos), 20.15-től Egy szép reggelen (magyar feliratos), 20.30-tól A pápa ördögűzője (román feliratos); szerdán: 16.30-tól A dzsungel könyve (románul beszélő), 17 órától Nyuszisuli – A húsvét-mentőakció (magyarul beszélő), 18 órától 10 nap anyu nélkül 2. (román feliratos), 18.30-tól A szakszervezeti elnök (román feliratos), 20 órától Boss (román thriller, dráma), 20.45-től A zodiákus lovagjai (román feliratos); csütörtökön: 16.30-tól A dzsungel könyve (magyarul beszélő), 16.45-től Super Mario Bros.: A film (románul beszélő), 18 órától Fortune hadművelet: A nagy átverés (magyarul beszélő), 18.30-tól A tölgy (román feliratos), 20 órától Hat hét (magyar filmdráma), 20.15-től Ennio Morricone (magyar feliratos).

Hitvilág TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermébe.

Szűrővizsgálat Az illyefalvi Pető Fejlesztő- és Képző Központban május 8-án délelőtt ingyenes szűrővizsgálatra kerül sor központi idegrendszeri károsodással élő csecsemők és gyermekek számára. A rendelésen szeretettel várnak minden olyan gyereket, akinél születés előtt, közben vagy utána oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kapott vagy nyílt gerinccel született és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Továbbá olyan gyerekeket is várnak, akiknek koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk. A vizsgálat lényege, hogy felmérjék a jelentkezők állapotát és döntés szülessen arról, hogy a konduktív pedagógia módszerével fejleszthetők-e. A rendelés eredménye után a konduktorok csoportokat alakítanak ki és a kiválasztott betegek háromhetes fejlesztő programon vehetnek részt Illyefalván május 8–26. között. A szűrővizsgálaton előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni, telefon: 0724 266 020.

Röviden GYŰLÉS. A Szívbetegek Sepsiszentgyörgyi Egyesülete gyűlést tart szerdán 17 órától a Gyermekjogvédelem épületében. HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket szerdán 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikap­csolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Vargyason, szerdán Bardocon és Erdőfülén, csütörtökön Székelyszáldoboson és Olaszteleken, pénteken Magyarhermányban és Kisbaconban. VÍZELZÁRÁS. Az új áramfejlesztő csatlakoztatási munkálatai miatt szerdán 8.30–17.30 óráig a Közüzemek Rt. szünetelteti a vízszolgáltatást a következő helyeken: Sepsiszentgyörgyön a Csíkszereda felőli bejárattól egészen az Illyefalva felé vezető körforgalomig, beleértve a Lenin, Olt, Csíki, Borvíz negyedeket; az Állat­egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságnál; az RGT-nél és a TTC-nél; a Sepsi Arénában és a Sepsi OSK Arénában; a város alsó részében található összes iskolánál és óvodánál; Árkos községben. A vízellátás újraindítása után a víz zavaros lehet. Amennyiben a szolgáltatás újraindításakor hiányosságokat észlelnek, panaszaikat jelezhetik a következő telefonszámokon: 0744 326 104 vagy 0267 315 393. Kérik a lakosság tü­relmét.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465). Gyermekfogászati ügyeletet a hét minden napján a Lázár Mihály utca 3. szám alatti Sepsi Centrum Dentalnál tartanak (telefon: 0740 092 561).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »