Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Közreműködnek: Szebeni Zsuzsa művészettörténész, a Liszt Intézet igazgatója, színikritikus; Nemes Levente Jászai Mari-díjas színművész; Szőcs Botond zongoraművész; dr. Péter Sándor újságíró. * Ugyanott október 20-án, csütörtökön 17 órától bemutatják a Trianon 1oo. Konferenciák I–II. című könyveket. A Kárpát-medencei Autonómia Tanács a Trianon-évforduló alkalmából hét helyszínen szervezett tanácskozást a Kárpát-medencében. Az előadások két kötetben jelentek meg. A könyvbemutatót megnyitja Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács tájékoztatási alelnöke, a köteteket bemutatja Bedő Árpád, a Kárpát-medencei Autonómia Tanács titkára. GELENCE. A Művelődési Házban ma 19 órától mutatja be Boér Hunor könyvtáros, muzeológus a Szentanna című könyvet. Előadást tart Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Szent Anna-tó képi megjelenítése 1914 előtt címmel. Az eseményen ünnepélyesen felavatják a gelencei könyvtárat, az alkalmat a helyi Burusnyán Néptáncegyüttes műsora színesíti. Az est házigazdája: Ilyés Botond, Gelence polgármestere.

Színház M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház ma 19 órától a Háromszék Táncstúdióban [email protected] című előadását játssza. Koncepció, koreográfia: Fren_Ák, korhatár: 18+. DBUTANT FESZTIVÁL. A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház (TAM) és a Konstancai Állami Színház (TSC) által szervezett DbutanT Fesztivál és verseny 7. kiadása zajlik a héten Sepsiszentgyörgyön. Öt alkotó száll versenybe a következő előadásokkal: ma 19 órától Black Box – díszlettervező: Cosmin Stancu, csütörtökön 19 órától Leckék a szerelemről és az agyról – díszlettervező: Ștefana Chelar. EGYETEMI MINIÉVAD. A Tamási Áron Színházban október 20. és 25. közt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak vizsgaelőadásaiból álló sorozatot láthat a közönség: 20-án, csütörtökön 17 órától a kamarateremben Földrengés Londonban, rendező: Dobrovszki Dóra, korhatár: 14+; 20 órától a nagyteremben Scapin furfangjai – a vajdasági Tanyaszínház előadása, rendező: Ricz Ármin. Jegyek a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon kaphatóak. A jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyitnak.

Bábszínház Október 21-én, pénteken 18 órától bemutatót tart a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház. Az 1×1 Királyfi című zenés mesejáték rendezője Dávid Péter, az előadást gyermekeknek ajánlják 5 éves kortól. A bemutató helyszíne a Cimborák Bábszínház stúdióterme (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 1. szám), az új előadást október 23-án, vasárnap 18 órától játsszák ismét.

Tánc Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház előcsarnokában október 20-án, csütörtökön táncházra kerül sor, amely táncoktatással kezdődik 20 órától. Podholiczky Rebeka Ráhel és Szvinyuk Sándor házigazdák szatmári táncokat fognak oktatni. Muzsikál a Heveder Banda és a Folker együttes. A belépés ingyenes.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: ma 16.30-tól Mrs. Harris Párizsba megy (román feliratos), 16.45-től Minyonok: Gru színre lép (románul beszélő), 18.30-tól Beugró a paradicsomba (román feliratos), 18.45-től Ahol a folyami rákok énekelnek (magyarul beszélő), 20.30-tól A játszma (román feliratos), 21 órától Ecc, pecc, ki lehetsz? (román feliratos).

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Reggeli ima, 6.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től Ima a hivatásokért, 8.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. Honlap: mariaradio.ro.

Családos mesedélután Kovásznán Az I. Erdélyi Népmesemondó Találkozó népszerűsítő programpontjaként a Szóperencia Egyesület mesélni hívja Hideg Anna nénit, Népművészet Mestere-díjas mesemondót Ördöngösfüzesről. Október 20-án 17 órakor Kovásznán a Városi Művelődési Házban várnak kicsiket és nagyokat egy kellemes őszi délutánra, élőszavas mesélésre, együtt dalolásra. A mesedélutánra a helyszínen adomány jellegű támogatói belépő váltható, mellyel hozzájárulhatnak meseprogramok lebonyolításához.

Hitvilág HIVATÁSTISZTÁZÓ HÉTVÉGE. Keresem az utam mottóval október 21–23. között hivatástisztázó hétvégét szerveznek a ferencesek Esztelneken olyan fiatalok számára, akik keresik a rájuk szabott feladatukat, útjukat. A program során lehetőség lesz belekapaszkodni az ima erejébe. Érdeklődni a 0746 774 701-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen lehet. ELŐADÁS. Az Őszintén a szenvedélybetegségről programsorozatban október 21-én, pénteken 17 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben Család és függőség címmel Horváth Mária szociális munkás tart előadást. ÉLETVÉDŐ ÜNNEP KOVÁSZNÁN. A sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis életvédő társaság szervezésében a meg nem születettek Timár utca 39/C szám alatti emlékparkjában  október 22-én életvédő ünnepet tartanak. 15 órától keresztút, 15.45-től szentmisét mutat be ft. Mátyás Károly plébános, Jánó Árpád akolitusi és Kercsó Ferenc kántori szolgálatával; 16.30-tól megemlékeznek Szent II. János Pálról, vele kapcsolatban élményeket oszt meg Páll Gizella; megemlékeznek Szent Gianna Beretta Molla születési centenáriumáról; 17 órától agapé. KNEIPP HÉTVÉGE. November 3–6. között Kneipp hétvége lesz Székelyudvarhelyen, a ferences nővéreknél. A programon főként a vizes-alkalmazások megtapasztalására, elsajátítására és elcsendesedésre lesz lehetőség. Jelentkezni a 0741 694 139-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen lehet. SEGÍTSÉG A GYÁSZBAN. A sepsiszentgyörgyi diakónia szervezésében szeretettel várják a gyászolók sorstárs csoportjába mindazokat, akik régebben vagy a közelmúltban veszítették el szerettüket, hozzátartozójukat. A csoportokat kéthetente tartják, másfél-két órában, a csoporttagok igényei szerint. A részvétel díjtalan. Érdeklődni, jelentkezni október 31-ig a 0731 025 903-as (Sepsiszentgyörgy), valamint a 0728 967 211-es telefonszámon (Barót). Csoportvezetők: Sepsiszentgyörgyön Vet­ró-Bodoni Enikő szociális és mentálhigiénés szakember, gyászcsoport vezető;  Baróton Dénes Kinga pszichológus, gyászcsoportvezető.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Dona (telefon: 0367 409 392), Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden INGYENES ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Szárazajtán a tanács épületében fogadják magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyekben az érdeklődőket. JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja a szerkesztőségben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes. DIÁKAKADÉMIA. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 12 órától a Diákakadémia programsorozat részeként Pál Csaba Pinky tart előadást Tizenöt év az idegenlégióban címmel. A belépés díjtalan. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Kézdialmáson és  Csomortánban, csütörtökön Kommandón gyűjti a háztartásokban fölöslegessé vált tárgyakat, régi bútorokat, matracokat, gumiabroncsokat stb. Az üvegszüret keretében 5 kg leadott üvegért fél liter sört adnak. ÚTJAVÍTÁS. Felhívják a járművezetők figyelmét, hogy keddtől aszfaltozási munkálatokat végeznek Sepsiszentgyörgyön a Tavaszi Sándor utcában, a Bánki Donát utca és a Sugás Áruház mögötti útszakasz által közrezárt területen. A munkálatok a parkolókat is érintik, kérik a gépkocsi-tulajdonosokat, hogy a munkaterületet hagyják szabadon.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »