Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kiállítás

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház június 3-án, pénteken 19 órától a nagyteremben Jevgenyij Svarc: A sárkány c. előadását játssza Vladimir Anton rendezésében. Jegyek a városi szervezőirodában kaphatók. FLOW4 NEMZETKÖZI MOZGÁSSZÍNHÁZI FESZTIVÁL. Idén negyedik alkalommal rendezik meg a régió egyik legkiemelkedőbb kortárstánc-fesztiválját Sepsiszentgyörgyön június 27. és július 3. között. A szervezők az idei kiadásra is izgalmas, reprezentatív, a világ számos pontjáról érkező előadásokat hoznak el, a kortárs tánctrendekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Jegyek kaphatók a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon: a teljes értékű jegyek ára 35 lej, a kedvezményes jegyeké (diákok, nyugdíjasok) pedig 20 lej. Az M Studio előadására a megszokott, 20 lejes jegyárak érvényesek.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Pipiána Hoppsz és a Sötétség Hörcsöge (magyarul beszélő) és Tűzszív (románul beszélő), 18.15-től Top Gun: Maverick (magyarul beszélő), 18.30-tól Az Északi (magyarul beszélő), 20.45-től Downton Abbey: Egy új korszak (magyarul beszélő), 21 órától Az éjszaka meséi (román feliratos). Honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág DR. CSÓKAY ANDRÁS Idegsebészet Jézussal című tanúságtételét és előadását ma 16.30-tól lehet meghallgatni Sepsiszentgyörgyön az Orchidea Events rendezvényteremben. Ezt követően 20 órától Kovásznán a Szent István Király-templomban tesz tanúságot hitéről. Az előadó Magyarország egyik legkiválóbb idegsebésze, aki többedmagával választott szét maratoni, 26 órás műtét keretében egy sziámi ikerpárt, akik a fejüknél nőttek össze. A tudományos innovációkat, haladó sebészeti technikákat hite lencséjén át követi, az orvostudományt a krisztusi üzeneten, a Megváltó példáján át értelmezi. A belépés mindkét eseményre ingyenes. PÜNKÖSD ÜNNEPE. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban a héten esténként 18 órától nagyheti áhítatot tartanak pünkösd ünnepére készülve, amelyre mindenkit várnak. S A sepsiszentkirályi unitárius egyházközségben június 4-ig esténként 19 órától nagyheti áhítat a templomban; vasárnap 11 órától úrvacsorával egybekötött ünnepi istentisztelet; hétfőn 9.30-tól úrvacsorával egybekötött ünnepi istentisztelet Botfaluban a közös imaházban; 12 órától úrvacsorás istentisztelet a sepsiszentkirályi unitárius imaházban.

Zene JÓTÉKONYSÁGI ZENEI EST A KÁRPÁTALJAI MAGYAROKÉRT. Ma 19.30-tól Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében jótékonysági zenei estre kerül sor. Az est bevételét a kárpátaljai testvériskola, a beregszászi Bethlen Gábor Líceum megsegítésére fordítják, akik az idei pünkösdi búcsú alkalmával, június 3–6. között Sepsiszentgyörgyre látogatnak. A jótékonysági esten közreműködik a 3. és 4. osztályosok furulyacsoportja, a gimnáziumi és líceumi kórus, a Canticorum női kar.

Hírdetés

Hívjuk fel egymást június 4-én! A Kárpát-medencében, Erdélyben is működő, találkozókat szervező Háló mozgalom, amely harminchárom éve építi a határokon át­ívelő, ökumenikus szellemű magyar–magyar közösségi kapcsolatokat, idén is közzéteszi a nemzeti összetartozás napjára meghirdetett Összetartozunk, számontartalak, felhívlak! című felhívását. Lényege, hogy a trianoni gyászos emléknapot a nemzeti összetartozás napjává szelídítsük. Az üzenet lehet többirányú: külhonból Magyarországra vagy másfelé a nagyvilágba. A visszajelzéseket, élményeket szívesen fogadják a [email protected] e-mail-címen vagy az esemény Megjegyzés rovatában.

Szoboravató ünnepség Kézdivásárhelyen a Gyűjtemények Házának előterében, a 20-as udvartérben ma 18 órától az Árpád-kori Zandirhám székely főrabonbán életnagyságú, nemes fából faragott szobrának avatóünnepségét tartják. Kezdeményező a budapesti Fejér Tamás, a Kárpát-medencei Magyarok Kulturális Egyesülete (KMKE) elnöke.  A szobrot Fődi Tibor fafaragó szobrász készítette.

A Siculus fesztivál versenyfelhívása A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont idén is megszervezi a Siculus fesztivált és az erdélyi zenekarok seregszemléjét. Célja: fórumot teremteni, kiugrási lehetőséget biztosítani a saját szerzeményt magyar nyelven előadó hazai zenekaroknak. A versenyfelhívás szól mindazoknak, akiknek szenvedélye a zene, szeretnének közönség előtt fellépni, bemutatkozni, van saját szerzeményük és fejlődni szeretnének. A tehetségkutató nyertes zenekara 1000 eurós nagydíjban, négy díjazott 500–500 euró értékű elismerésben részesül, továbbá értékes nyereményekkel, stúdiófelvételekkel, valamint más fesztiválokon való bemutatkozási lehetőségekkel térhetnek haza. A kétfordulós 10. Siculus fesztivál időpontja: augusztus 12–14. Az első fordulóban rock, pop-rock, indie, jazz, hard rock, folk-rock, alter-rock, metal, funky, hip-hop stb. zenei stílusok valamelyikét játszó zenekarok két saját magyar nyelvű dallal vagy zenei szerzeménnyel nevezhetnek be interneten július 1-jén 16 óráig. Online regisztráció: siculusfestival.com.

Röviden ISKOLANAPI ÜNNEPSÉGET tart a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum ma 10 órától az ’56-os emlékparkban ünnepi megnyitóval. A program: megkoszorúzzák Plugor Sándor mellszobrát, szabadtéri rézfúvós koncertet tart az iskola Marziale Ifjúsági Rézfúvós Zenekara (karmester: Maksai József). Várnak minden érdeklődőt, egykori tanárokat és diákokat. A TRIANONI DIKTÁTUMRA emlékezik Sepsiszentgyörgyön a kőszínpadnál a nemzeti összetartozás napján, június 4-én, szombaton 17.30-tól a Sepsireform Egyesület és a Sepsiszéki Székely Tanács. Meghívott szónok Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, beszédet mond: Tamás Sándor (RMDSZ), Gazda Zoltán (SZNT), Bálint József (EMSZ). Imát mond Kovács István unitárius püspök, énekel Mátis Adrienn. A SZÍVBETEGEK SEPSISZENTGYÖRGYI EGYESÜLETE évi beszámolót tart ma 17 órától a Gyermekjogvédelem épületében. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Szörcsén és Székelytamásfalván, pénteken Gelencén gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget).

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai Sensiblu–Dr. Max (telefon: 0267 312 049, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »