Mi az oka, hogy a korrupciós ügyek ellenére a választók nem „írták le“ a Smert és a Hlast?

Mi az oka, hogy a korrupciós ügyek ellenére a választók nem „írták le“ a Smert és a Hlast?

A korábban születettek még emlékezhetnek a Salamon Béla alakította kisemberre, Pomócsira, aki legendássá vált „ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni” kijelentése nyomán meggyőződhetett az örök igazságról, miszerint „mindenkinek van vaj a fején”. Pomócsi „életmentő” tapasztalata jut az ember eszébe akkor is, ha politikai életünk keserű realitását szemléli.

Vajon mi az oka, hogy a korrupciós ügyek ellenére a választók nem „írták le“ a Smert és a Hlast? A Webnoviny.sk elgondolkodtató írást jelentetett meg Igor Stupňantól, aki a címben szereplő jelenségre kereste a választ. Az alábbiakban erről olvashatnak.

A jelenlegi kormánykoalíció korrupcióellenes programjával nyert a választáson és jutott hatalomra, melyet a közvélemény nagy várakozással fogadott. A rendőrségnek, ahogy a politikusok ismételgetik, nincs már megkötve a keze, aminek eredményeképpen a NAKA számtalan akciót hajtott végre. Ezeket a Smer több jelöltje elleni vádemelések, letartóztatások sora követte, ami azonban a Smert politikai szempontból nem fektette két vállra. A korábbi domináns kormánypártot és annak vezetőjét, Robert Ficót inkább tizenegy képviselőjének a távozása érintette kedvezőtlenül, élükön Peter Pellegrini volt kormányfővel, aki megalapította a konkurens, ugyancsak szociáldemokrata Hlas pártot.

A választást követően Ficót nemcsak az Igor Matovič (OľaNO) mozgalmától elszenvedett vereség rázta meg, hanem az említett képviselők távozása is. Ősztől azonban újra tele van energiával, a Smer népszerűsége pedig nő, a felmérések alapján 10–12 százalékos.
A Hlas az utóbbi hónapokban a preferenciák szempontjából gyengült, ám továbbra is 20 százalék feletti a támogatottsága és népszerűségét tekintve vezet a pártok között. Felmerül tehát a kérdés, hogy a korrupciós botrányok miért nem mutatkoznak meg a Smer és a Hlas támogatottságában?

A másik pedig, hogy a Smer választói egy részét rögtön az elején elvesztette. „Ami a támogatottságot illeti, akik el akartak fordulni a párttól, azok már megtették. A többieket pedig nem érdeklik a botrányos ügyek, esetleg kisebb rossznak tartják annál, ami most történik, nevezetesen a jelenlegi kormány járványhelyzetben tanúsított alkalmatlanságánál“ – állítja Baránek.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a jelenlegi kormány botrányaival viszont nem foglalkoznak, azok következmények nélkül maradnak. Példaként említette az antigénalapú tesztek vásárlását, vagy azt, hogy egy Ľudovít Makóhoz közeli cég nyert állami megrendelést.

„Az embereknek az a véleményük, hogy mindannyian egyformák, ennek ellenére viszont csak a Fico-kormányok korrupciós ügyeivel foglalkoznak. Mindeddig nem esett szó a Dzurinda-kormány, illetve a jelenlegi kormány botrányos ügyeiről, ezekért senkit sem vontak felelősségre“ – emlékeztetett Baránek, hozzátéve, hogy az emberek érzékelik a megkülönböztető hozzáállást.

„A jogerős ítéletek befolyásolhatják a pártok népszerűségét, de amíg folyamatban lévő ügyekről beszélünk, melyekről mást mond a koalíció és mást állít az ellenzék, az emberek nem látják tisztán a helyzetet, várják a bíróságok döntéseit“ – mondta.

Hírdetés

Álláspontja szerint a pártok népszerűsége kérdésében nem szabad megfeledkezni a jelenlegi kormánnyal szembeni elégedetlenségről sem. Mindeddig csak Fico és Pellegrini politikai felelősségéről beszélhetünk, melyről majd a választók nyilvánítanak véleményt. A büntetőjogi felelősség megállapítása a rendőrség, az ügyészség és a bíróság hatásköre. Pellegrininek a napokban arra kellett reagálnia, amit a Pénzügyi Igazgatóság volt főnöke, František Imrecze vallott, miszerint 150 ezer eurós kenőpénzt kért. Pellegrini tagadta, hogy ilyesmi megtörtént volna.

Fico már hónapok óta kétségbe vonja a rendőrséggel együttműködő egyik kulcsfontosságú „vezeklő“, Ľudovít Makó, a pénzügyőrség bűnügyi részlege egykori vezetőjének szavahihetőségét. Makó válaszként azt vallotta, hogy Ficóval akkor is találkozott, amikor a Smer már ellenzékben volt és Fico feladatokkal bízta meg. „Amennyiben megbízhatatlan tanú vagyok, vajon miért találkozott velem tavaly nyáron és bízott meg különféle feladatokkal?“ – vetett ellent Makó. Arról azonban nem akart beszélni, milyen feladatokról volt szó.

Baránek szerint ezután derül ki, milyen hatása lesz Makó vallomásának Fico politikai jövőjére. „Makó sok mindent összehordott, nehéz megmondani, mi ebből az igazság. Ezt megerősítette a főügyész és a Szlovák Információs Szolgálat jelentése is, melyet felolvastak a parlamentben. Fico pedig felhasználja ezt, sajtótájékoztatót rendez és a választók egy része számára ez meggyőző lehet“ – véli az elemző.

Hřích szerint számolni kell azzal, hogy a választó nem ismeri ki magát a különböző botrányos ügyek szövevényében, melyekről a sajtó hírt ad. „Minél bonyolultabb, kaotikusabb egy ügy, annál kevésbé ismerik ki magukat benne, s annál inkább hajlamosak tartózkodóan, kétkedéssel viszonyulni azokhoz“ – véli a szociológus.

A politikusok népszerűségét befolyásolhatja a NAKA televíziós kamerák előtt zajló akciója. Viszont vezető politikus ellen utoljára nagy sajtóérdeklődés mellett még az első Dzurinda-kormány idején léptek fel. Mindez 2000 húsvétján történt, miután Vladimír Mečiar (HZDS) volt kormányfő hosszú időn át nem volt hajlandó megjelenni a kihallgatáson. Erre a rendőrség robbanóanyagot alkalmazva hatolt be trencsénteplici villájába, majd kivezették a házából.

Azzal a dilemmával, hogy mikor száll ki hozzá a NAKA, most Fico és Pellegrini szembesül. Utóbbi az állítólagos kenőpénzzel kapcsolatban kijelentette, nem feltételezi, hogy ez megtörténjen. „Miféle országban élnénk, ha egy ártatlan embert elvinne a NAKA? Mit akarhatnának tőlem?“ – tette fel a kérdést Pellegrini, hozzátéve, elég őt felhívni és bemegy a rendőrségre felvilágosítást adni.

Matovič tavaly áprilisban a kormány iránti bizalmi szavazáskor arról beszélt, hogy Fico aljas módon támad, a kormány lépéseivel riogatja az embereket és demoralizálja a társadalmat. „Az ő helyében csendben ülnék és várnám, mikor dörömbölnek a NAKA emberei az ajtómon“ – jelentette ki Matovič.

Baránek elmondta, nem tudja megjósolni, hogy a NAKA valóban bevetésre indul-e Ficóhoz és Pellegrinihez, de nem tartja valószínűnek. Más dolog, hogy beidézhetik őket. „Ha Fico elkezdene beszélni, nem tudni, mi lenne a vége. A most kormányon lévők is nagyon jól tudják, hogy Fico és Pellegrini nagyon sokat tud. Nem tudom, mennyire érzik magukat veszélyben“ – tette hozzá.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »