Mi az ember? – Ferenc pápa üzenetet küldött a XVII. Felekezetközi Szimpózium résztvevőinek

Ferenc pápa augusztus 28-án üzenetet küldött a XVII. Felekezetközi Szimpózium (XVII Inter-Christian Symposium) résztvevőinek. A tanácskozást augusztus 28. és 30. között tartják Olaszországban, Traniban a különböző keresztény egyházak képviselői.

A pápa elismerését fejezte ki az idei szimpózium szervezőinek a témafelvetésért, ami a következő: „Mi az ember” (Zsolt 8,5) az antropológiai mutáció idején? A Szentatya szerint kifejezetten érdekes látni, hogy a katolikusok és az ortodoxok „együtt mozdítják elő ezt a reflexiót”.

Üzenetében Ferenc pápa a kortárs antropológia „teljes forradalmát” emelte ki – az emberi identitás, az ember világban és társadalomban betöltött szerepének, valamint minden ember transzcendentális hivatásának újragondolását. Az emberrel kapcsolatos alapvető kérdésekkel kapcsolatban a pápa úgy fogalmazott: strukturálisan változik az a mód, ahogyan a mai férfiak és nők értelmezik létezésük alapvető tapasztalatait, például a fogantatást, a születést és a halált. Az ilyen kérdésekre adott válaszokat az információs technológia forradalma vezérli, beleértve a mesterséges intelligenciát, valamint hihetetlen gyorsan fejlődő tudomány – állapítja meg a pápa.

Ennek az „antropológiai forradalomnak” a valósága alapos reflexiót igényel, amely képes megújítani a gondolkodást és hatni a meghozandó döntésekre. Ez egy olyan kihívás, amely „minden keresztényt érint, bármilyen egyházhoz is tartozik”.

Hírdetés

A kortárs kérdések láttán, hogy mit jelent embernek lenni, Ferenc pápa fontosnak tartja, hogy minden kereszténynek – bármilyen egyházhoz tartozik is – újra meg kell erősítenie minden ember veleszületett méltóságát, függetlenül társadalmi-gazdasági helyzetétől vagy egzisztenciális körülményeitől, továbbá függetlenül attól, hogy ennek a méltóságnak megfelelően cselekszenek-e vagy sem. „Ennek a méltóságnak a védelme az olyan valós fenyegetésekkel szemben, mint a szegénység, a háború, a kizsákmányolás és sok más, minden egyház közös feladata, ami megkívánja, hogy együtt dolgozzanak” – mutatott rá a pápa üzenetében.

Végül hangsúlyozta, hogy imáival kíséri a szimpózium munkáját, kérve Triani védőszentje, Zarándok Szent Miklós közbenjárását.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: PxHere

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »