Mezőgazdasági tüntetések Szlovákiában: gazdák közös hangon az EU ellen

Mezőgazdasági tüntetések Szlovákiában: gazdák közös hangon az EU ellen

A gazdatüntetések előtti napon Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke a Felvidék.ma portálnak ismertette a tüntetés fontosságát és céljait.

A Szlovákiai Agrárkamara és a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara a holnapi európai uniós tüntetéshez csatlakozik 5 más országgal együtt, köztük a lengyelekkel, csehekkel, magyarokkal, lettekkel és litvánokkal.

A szlovák szervezetek aktívan részt vesznek a tüntetés szervezésében, melynek célja felhívni a figyelmet az uniós behozatali szabályokra, különös tekintettel az Ukrajnából érkező termékekre, melyek hiányos ellenőrzés alatt kerülnek az európai piacokra.

Azonban a gépjárművek nem az autópályákat fogják blokkolni, hanem a feljárókat és az utakat lassítják majd. A konvojok reggel 9 órakor indulnak el a különböző régiókból, és dél körül érkeznek majd meg Pozsonyba, ahol sajtótájékoztatót tartanak az Európai Unió irodája előtt.

Az egyik fő követelés az Ukrajnából érkező behozatal visszaszorítása, kizárólag tranzit formában engedélyezve áthaladását az országon. Emellett a közös agrárpolitika bürokratikus jellegét is kifogásolják, különös tekintettel az adminisztratív terhek növekedésére és a termőföldek parlagon hagyására vonatkozó előírásokra.

Hírdetés

Azt kívánják, hogy a földművelőknek ne kelljen földjeik egy részét parlagon hagyniuk az uniós támogatások elnyeréséhez, különös tekintettel a területi alapú támogatásokra.

A gazdák továbbá bírálják az uniós előírásokat, melyek szerint a földhasználatot pontosan dokumentálni kell, és az ilyen irányú változásokat is be kell jelenteni. Ezen adminisztratív terhek mellett a helyi adózási rendszerek is okoznak problémákat, hiszen a földadó összege a terület minősége alapján változik, ami egyes régiókban aránytalanul magas terheket ró a gazdákra.

Az agrárkamarák összehangolt munkát végeznek a demonstrációk szervezése terén, és bíznak abban, hogy a gazdák közös hangon fel tudják hívni az uniós vezetők figyelmét a mezőgazdasági szektor problémáira és igényeire. A következő napokban várhatóan további tárgyalásokra kerül majd sor az érintett felek között, és a demonstrációk eredményei alapján kerül majd sor a további lépésekre.

A Szlovákiai Agrárkamara nyilatkozata ITT olvasható. 

(JP/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »