Metáltörténelem: melyik rockzenei album volt a 2020-as év legjobbja?

Metáltörténelem: melyik rockzenei album volt a 2020-as év legjobbja?

A Rocker Rádió a tavaly tavasszal nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, július 5-én a 2020-as év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz nagy része otthonülős lett, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegram) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a nehéz hónapok kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, július 5-én 2020 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

A járványügyi helyzet miatt bekövetkezett kényszerű lezárások előtti korszak egyik utolsó nagy koncertjét adta Budapesten 2020 február huszadikán a Megadeth társaságában a Five Finger Death Punch. Néhány nappal később, február huszonnyolcadikán megérkezett a csapat nyolcadik stúdióalbuma, az F8, amelyet már az új dobossal, Charlie Engennel rögzítettek Báthory Zoliék. A korong megjelenése után nem sokkal ismét változott a csapat felállása, a gitáros Jason Hook egészségügyi okok miatt jelentette be távozását.

2020 legsikeresebb magyar lemeze lett az Omega tizenhetedik stúdióalbuma, a Testamentum. Az óriási rajongói érdeklődést jól demonstrálja az a tény, hogy a korongból alig egy hónap leforgása alatt három platinalemezt érő mennyiség talált gazdára. A legendás csapatot, sajnos a tragédiák sem kerülték el, hiszen a nagylemez megjelenése előtt nem sokkal elhunyt a zenekar billentyűse, Benkő László, valamint  korábbi basszusgitárosuk Mihály Tamás.

Hírdetés

Tavaly május végén, Curse of the Crystal Coconut címmel jelent meg a kalóz metalos Alestorm hatodik albuma a Napalm Records gondozásában. A korong stúdiómunkálataira Thaiföldön került sor, a Bodor Máté gitárossal felálló csapat pedig nem kevesebb, mint négy videoklippel igyekezett népszerűsíteni új anyagukat.A lemez megjelenése után néhány nappal a Rocker Rádió hallgatói minden rajta szereplő tétellel megismerkedhettek egy egész napos műsorfolyam keretein belül.

A 2020-as esztendő egyik nagy dobása volt a huszadik születésnapját ünneplő Kalapács zenekar új nagylemeze, a Világvégre. A csapat rajongói a 12 friss szerzeményt tartalmazó korong mellé bónuszként beszerezhették a Kikalapált Dalok címet viselő 30 tételes dupla CD-t is, amelyen a hazai rockszakma krémje által átdolgozott Kalapács dalok kaptak helyet. A Rocker Rádió egy egész hónapot átölelő promócióval tisztelgett a 20 éves Kalapács zenekar előtt.

Remek év volt 2020 az AC/DC rajongóinak. Egyrészt, megjelent a csapat tizenhetedik stúdióalbuma, a méregerős Power Up!, másrészt néhány év kényszerpihenő után visszatért a bandába az ikonikus frontember, Brian Johnson. A november tizenharmadikán debütált korong rendkívül erősen kezdett, hiszen egyszerre huszonegy ország lemezeladási listájának élére kerültek az ausztrál rockerek. A Rocker Rádióban is az AC/DC-ről szólt az a nap, hiszen az album minden tétele adásba került, sőt a zenekar tagjaival készített interjúkat is hallhattak követőink.

Saját kiadójuk, az Alvin Records gondozásában jelent meg a népszerű punk-trió, az Alvin és a Mókusok legújabb hanganyaga, az Akinek itt kell most lennie. A továbbra is érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt a csapatnak nem volt lehetősége megturnéztatni a korongot, viszont a Rocker Rádió hallgatói a lemez minden tételével behatóan megismerkedhettek, sőt az új dalokról minden kulisszatitkot elmesélt a csapat frontembere, Alvin.

A 2020-as Carnivore című albumuknak köszönhetően az idei Grammy Gáláról a legjobb metal előadásnak járó díjjal távozhatott a veterán crossover brigád, a Body Count. A rapperként is elismert ICE-T, valamint társai hatodik nagylemezén olyan elismert előadók vendégeskedtek, mint a Slayer egykori dobosa, Dave Lombardo, illetve az Evanescence frontcsaja, Amy Lee. A tíz tételes korongra a kilenc saját szerzemény mellett felkerült a Motörhead klasszikusa az Ace of Spades, a Grammyvel jutalmazott Bum-Rush-t pedig önálló kislemezen is megjelentette a csapat kiadója, a Century Media.

Alaposan kitettek magukért 2020-ban is az Ossian rajongói, hiszen a csapat aktuális nagylemeze, a Csak a Jót már az április tizenhetedikére időzített megjelenés előtt, csak az előrendelések alapján platinalemezes státuszba került. Aznap a Rocker Rádió hallgatóinak sem kellett szenvednie a zenekar hiányától, hiszen a szokásos napi Ossian dalmennyiség mellett az új album minden szerzeménye felcsendült, valamint egy Paksi Endrével rögzített jó hangulatú beszélgetés is adásba került.

Tíz év szünet után, 2020 február végén ismét új nagylemezzel jelentkezett Ozzy Osbourne. Az egykori Black Sabbath frontember Ordinary Man címet viselő albumának elkészítésében számos legendás zenész vett részt. Csatasorba állt többek között a Guns n’ Roses basszusgitárosa, Duff McKagan, valamint a Red Hot Chili Peppers dobosa, Chad Smith. A popikon, Elton John pedig egy duettet is szalagra rögzített Ozzyval közösen. A Rocker Rádió hallgatói egy tematikus nap keretein belül a megjelenés napján ismerkedhettek meg az Ordinary Man összes szerzeményével.

Öt év várakozás után, 2020 április tizedikén vehették legelső alkalommal kézbe a zenekar rajongói a Nightwish kilencedik stúdióalbumát, a Human II Nature-t, amely a csapat történetének máig egyetlen dupla lemeze. A stúdiózás megkezdése előtt nem sokkal távozott a csapatból az alapító dobos, Jukka Nevalainen, így az album dalaiban már az új ütős, Kai Hahto játéka hallható. A kedvezőtlen járványhelyzet miatt a zenekar nem tudott lemezbemutató turnét tartani, a legújabb hírek szerint erre valamikor 2021-ben kerül sor.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »