Mészáros Lőrinc szerint már Magyarországon kívül kell növekednie a cégcsoportjának

Mészáros Lőrinc szerint már Magyarországon kívül kell növekednie a cégcsoportjának

Még nagyobbat szeretne alkotni – erről beszélt az Indexnek adott exkluzív interjúban Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport alapító-tulajdonosa.

A cégcsoport fejlődése az országhatárokon belül már korlátozott, ezért stratégiai cél a külföldi terjeszkedés, elsősorban azokban az iparágakban, amelyekben idehaza is erősek vagyunk, élen az építőiparral. Erről beszélt az Indexnek adott exkluzív interjúban Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport alapító tulajdonosa.

Állítása szerint nem versenyez Csányi Sándorral – akihez barátság fűzi – abban, hogy melyikük az ország leggazdagabb embere, ugyanakkor vannak olyan területek, ahol rivalizálnak, ilyen immár a bankszektor. „Az egyetlen célunk az lehet, hogy Barna Zsolt elnök-vezérigazgató vezetésével elérjük az első helyet a bankszektorban. Jelenleg a második legnagyobb bank vagyunk Magyarországon az OTP mögött. Itt valóban van egy verseny közöttünk Csányi Sándor barátommal, de ez egy egészséges verseny, győzzön a jobbik!” – fogalmazott. Vannak külföldi bankvásárlási terveik is.

A felcsúti nagyvállalkozó beszélt arról is, hogy intenzív a kapcsolata Orbán Viktor miniszterelnökkel, napokig tudnának beszélni sportról, futballról, „közös gyermekükről”, a Puskás Akadémiáról, ahogy téma a család, a gyerekek, a politika is – megpróbálnak együtt ebédelni, ha van idejük.

Sikeres vállalkozóvá válásáról azt mondta, a gazdasági fejlődése nem két nap alatt történt meg, hanem az elmúlt 32 év munkájával jutott el idáig. A vállalkozói világ minden lépcsőfokát megjárta, hiszen voltam kis-, közép- és nagyvállalkozó is. „Ebben voltak jobb és kevésbé jó időszakok, de napról napra mindent annak rendeltem alá, hogy mindig legalább egy lépéssel előrébb tudjak jutni az utamon” – fejtette ki, válaszolva a különböző időszakokra és kormányzati kapcsolatokra vonatkozó kérdésekre is. A róla szóló mémekkel, az őt ért kritikákkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy egy munkahelyen is van beszólás, cinizmus, viccelődés, ez azzal együtt sem viseli meg, hogy kicsit nagyobb játszótéren játszik. Sőt, néhány mémet kifejezetten viccesnek talált, jót nevetett rajta.

Mészáros Lőrincnek már közel 400 vállalkozás és 40 ezer munkavállaló van a keze alatt – cégbirodalmában ő a stratégiát alkotja meg és kéri számon az azt megvalósító menedzserektől, akik értékelése szerint fantasztikus munkát végeznek. Megpróbálja a hétvégéket felszabadítani, hogy a feleségével, gyerekeivel, unokáival lehessen.

Hírdetés

Meglátása szerint már Magyarországon kívül kell növekednie a cégcsoportjának, mert a lehetőségei az országhatárokon belül már korlátozottak, lévén több területükön piacvezetők vagy a szoros élmezőnyben vannak.

„Ilyen terület a mezőgazdaság, a hazai első hely mellett nyitunk a régiós piacokra, márpedig a Rabo a legnagyobb horvátországi almatermelő cég, akvirálása profilba illő. A Lukavac cementgyár megszerzése talán ennél is egyértelműbb: az alapanyag-ellátás köztudottan nehézkes az építőiparban, elképesztő volatilitás jellemzi a beszerzéseket, a saját gyártóbázissal csökken a kiszolgáltatottság” – sorolta. Megemlítette, hogy a szállodaiparban Horvátország és Montenegró mellett Ausztriában már vannak érdekeltségeik, de „mennek tovább”, például Rijeka mellett, Iciciben ötcsillagos luxusszállodát építenek, amit 20 évig a Marriott üzemeltet majd. A turizmus mellett a mezőgazdaságban és az építőiparban is készen állnak a terjeszkedésre, akvizíciós tárgyalásaikkal a régiós piacokra fókuszálnak.

Megemlítette, hogy a Kisfaludy-programból nyert 14 milliárd forintból Hunguest-szállodákat korszerűsítenek. A munkálatok 2024 végére, 2025 elejére teljesen befejeződnek, 25-ből 15 szálloda teljesen megújul.

A kiskereskedelmi terveivel kapcsolatban kiderült: több lehetőséget is megvizsgáltak már itthon és a környező országokban, de eddig mindig arra a közvetkeztetésre jutottak, hogy egyelőre nem fektetnek be a kiskereskedelembe, és nem terveznek felépíteni egy új brandet, egy új kisker hálózatot, mert az túl sok pénzbe kerülne.

Büszke a Puskás Akadémia sikerére, hogy tele van az NB I és az NB II a növendékeikkel, és nemzetközi szinten is (a magyarnál erősebb bajnokságokban és a válogatottban) egyre többen megállják a helyüket.

Mészáros Lőrinc úgy érzi, jó kondiban van, ami elsősorban annak köszönhető, hogy heti háromszor edzőterembe jár, ez alkalmanként intenzív másfél-két órát jelent, személyi edzővel. Emellett járja a természetet a feleségével, Várkonyi Andreával, legalább 10-15 kilométeres gyalogtúrákat tesznek erdei környezetben. Amikor teheti, alkalmanként vadászni is eljár. Házasságát boldognak és kiegyensúlyozottnak írta le.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »