Mesterséges gleccserekben tárolnának vizet chilei klímakutatók

A déli félteke téli esővizét fagyasztanák meg, hogy a december és február közötti száraz hónapokban felhasználják.

Céljuk, hogy 100 millió liter vizet tároljanak ily módon jövőre. Az úgynevezett Nilus projekten, amelyet egy indiai kezdeményezés inspirált, jelenleg a Santiagótól délkeletre lévő hegyvonulat, a Cajon del Maipo hegycsúcsain dolgoznak a szakértők.

"A Nilus megoldást keres a hatalmas vízválságra, mellyel Chile és az egész világ szembesül. Olyan megoldást keresünk, amely segítségével hosszú időn át megóvhatjuk a hegyekben a vizet, majd a lejjebb lévő községekhez juttathatjuk" – mondta Enrique Gellona, a projekt vezetője.

Hírdetés

A projekt prototípusát a Cajon legmagasabb része, a Parque Arenas területén tesztelik. Itt a nagyon alacsony éjszakai hőmérsékletnek köszönhetően le lehet fagyasztani a vizet. A szakértők százmillió liter vizet akarnak szilárd állapotban tárolni.

"Ez többé-kevésbé el tudna látni egy 100 ezer fős közösséget nagyjából három hónapig" – mondta Roberto Lara, a Nilus mérnöke.

Chilében évek óta súlyos szárazság pusztít. Kutatók és környezetvédő aktivisták arra figyelmeztetnek, hogy az Andok gleccserei egyre jobban zsugorodnak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »