Merkel távozása után nem akar többet hibaelhárító lenni

Angela Merkel nem akar továbbra is készenlétben állni, hogy segítsen a válsághelyzetekben, miután leköszön Németország kancellári pozíciójáról – írta meg a Deutsche Welle közszolgálati média a jelenlegi ügyvivő kancellárral készített interjújában. Többé nem foglalkozom a politikával. Tizenhat év kormányzás után már nem leszek hibaelhárító a politikai konfliktusokban – közölte Merkel. Hozzátette: Németország új kormányának megalakulásával, vagyis távozását követően leginkább olvasni és aludni szeretne. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa az interjúban arról is beszélt, hogy kormányzása alatt két nagyobb kihívással szembesült. Az első az volt, amikor 2015-ben hatalmas migránsáradat érkezett Németországba, leginkább a háború sújtotta Szíriából.

A kancellár hozzáfűzte: nem szereti válságnak nevezni a hat évvel ezelőtti bevándorlási hullámot – amelynek során mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett Németországba. Arra a kérdésre, hogyan tekint vissza arra a híres 2015-ös jelmondatára, hogy „Megbirkózunk vele” („Wir schaffen das”), azt válaszolta: nem minden történt úgy, ahogyan történnie kellett volna. Példaként említette a 2015/2016-os kölni szilvesztert, amikor nők százait rabolták ki és zaklatták szexuálisan többnyire észak-afrikai származású, menedékkérőként érkezett férfiak – írta meg az MTI.

Hírdetés

Merkel azonban hozzátette: nagy sikernek könyveli el, mennyi menekültet sikerült befogadniuk, akik közül ma is sokan Németországban élnek és dolgoznak. A 83,1 millió lakosú országban nagyjából 1,8 millió olyan ember él, aki menedékkérőként érkezett. Legnagyobb részük, 1,1 millió ember 2015 óta él az országban – tette hozzá az MTI. A menekülthullámon kívül a másik nagy kihívásként a koronavírus-járványt élte meg a német kormányfő, hiszen elmondása szerint ebben a kérdésben is emberéletek forognak kockán. Bár az új német kormány megalakulásáról előreláthatólag még decemberben is folytatódnak a koalíciós tárgyalások, a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) máris felülírnák a jelenlegi kormány korábbi döntéseit.

A negyedik járványhullám közepette a jövőben valószínűleg koalícióra lépő pártok megakadályoznák az újabb teljes zárlat bevezetését, illetve visszavezetnék az ingyenes tesztelést, amelyet a kormány azért törölt el októberben, hogy ösztönözze a lakosság oltakozási kedvét. Christian Linder, az FDP elnöke szerint ez utóbbi intézkedés „korai volt”, véleménye szerint az ingyenes tesztelés lehetőségét tavaszig fenn kell tartani. Németországban az elmúlt huszonnégy órában összesen 12 788 új koronavírusos esetet rögzítettek, a százezer lakosra vetített hétnapos mozgóátlag pedig elérte a 183-at. Korábban akkor vezettek be szigorításokat Németországban, ha ez a mutató túllépte a százat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »