Merkel már nagyon odaadná a hárommilliárd eurót Törökországnak

Sürgősen végre kell hajtani az Európai Unió és Törökország között a menekültválság ügyében létrejött megállapodást – mondta pénteken Berlinben Angela Merkel. A német kancellár Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.

Az európai közösség hárommilliárd euró támogatást ígért Törökországnak, amiért cserébe Ankara vállalta, hogy többet tesz a migránsok és menekültek áradatának mérsékléséért.

Ennek kapcsán Renzi azt mondta, hogy az Európai Bizottság mielőbbi válaszát várja a Róma által feltett kérdésekre, amelynek köszönhetően elhárulnának az utolsó akadályok is a terv elfogadása elől. Az olasz kormányfő hozzátette, örülne, ha ez még a Szíriáról szóló, jövő csütörtökre Londonba tervezett donorkonferencia előtt megtörténne.

Olaszország jelenleg nem támogatja az EU javaslatát. Róma ragaszkodik ahhoz, hogy a támogatást az EU büdzséjéből fizessék, és ne az egyes tagországoknak kelljen finanszírozniuk. Renzi a sajtótájékoztatón felvetette annak lehetőségét, hogy kormánya az EU végrehajtó szervének kedvező válaszai esetén engedményeket tegyen ezen a téren. "Eleget fogunk tenni a kötelezettségeinknek" – tette hozzá anélkül, hogy a részletekre kitért volna.

A két ország a csempészek elleni küzdelemben szorosabb együttműködésről állapodott meg, és azt is jelezték, hogy közös kiképzőmissziót terveznek a líbiai biztonsági erők számára Tunéziában. Mindkét kormányfő hangsúlyozta: országaik legfőbb érdeke, hogy Líbiában az állami struktúrák és a biztonsági erők újra megerősödjenek, és az "illegális menekültek" áradatával és a csempészbandákkal szemben felvehessék a küzdelmet.

Hírdetés

Az olasz kormányfő szolidaritásra szólította fel Európát a migránsválság kapcsán. Úgy vélte, évekig úgy tűnt, hogy a "menekültek" ügye kizárólag olasz probléma, mára azonban világossá vált, hogy egész Európát érinti.

Az olasz miniszterelnök óva intett a schengeni egyezmények feladásától. Szerinte ez azt jelentené, hogy Európa "saját magát" adja fel. Renzi a populizmus leküzdésére buzdított, amelyhez szerinte a munkanélküliség legyőzésére és a gazdasági növekedés beindítására van szükség.

Renzi saját kormányának belpolitikai reformjaira utalva azt mondta, Olaszország már nem "Európa problémája", ahogy az a múltban volt. A dél-európai országban ismét beindult a növekedés. A kancellár méltatta a Renzi által véghezvitt reformokat, mindenekelőtt munkaerő-piaci politikáját. Merkel hozzátette, hogy a két ország ezen a területen is meg akarja erősíteni együttműködését.

Az olasz kormányfő emlékeztetett arra, hogy Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét azzal a feltétellel nevezték ki, hogy az egyes EU-tagállamoknak rugalmasságot garantál költségvetési kérdésekben. Hozzátette, reméli, hogy Brüsszel nem felejtette el ezt a megállapodást. Korábban az olasz miniszterelnök bírálta az Európai Bizottságot, amely úgy vélte, hogy a 2016-os olasz költségvetés megsértheti az EU fiskális előírásait.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »