Merkel katasztrófális hibát követett el

Merkel katasztrófális hibát követett el

Donald Trump szerint Angela Merkel német kancellár „nagyon katasztrofális hibát” követett el „az illegális” migránsok befogadásával.

A jövő héten hivatalba lépő következő amerikai elnök a The Timesnak adott – a konzervatív brit napilap online kiadásán vasárnap éjjel megjelent – interjúban szólt a brit EU-tagságról tartott népszavazásról is, kijelentve: mint minden ember és ország, az Egyesült Királyság is önazonosságának megőrzésére törekedett.

Donald Trump hangot adott annak a nézetének is, hogy a nukleáris fegyverek számát „igen jelentősen” csökkenteni kellene.

Ha Putyin hajlandó a nukleáris fegyverzet csökkentésére, felülvizsgálhatók a szankciók

Donald Trump egyenes utalást tett az interjúban arra, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor felülvizsgálhatók lennének az Oroszország elleni szankciók.

A pénteken hivatalba lépő következő amerikai elnök a konzervatív brit napilap online kiadásán vasárnap éjjel megjelent interjúban kijelentette: meg kell vizsgálni, hogy „lehetséges-e jó megállapodások elérése Oroszországgal”. Trump szerint ebbe beletartozik az is, hogy a nukleáris fegyverzetet „nagyon jelentősen csökkenteni kell”. „Oroszország nagyon megszenvedi a szankciókat, és én úgy gondolom, hogy (ebben az ügyben) történhet valami, amivel sokan jól járnának” – fogalmazott a gondolatot továbbfűzve a megválasztott elnök.

Hírdetés

Trump kijelentette: azzal az alapállással kezdi elnöki tevékenységét, hogy megbízik Putyinban, csakúgy, mint Angela Merkel német kancellárban.

„Majd meglátjuk azonban, hogy ez meddig tart. Lehet, hogy egyáltalán nem sokáig” – tette hozzá.

Nagy-Britannia „remekül teljesít majd” az EU-n kívül

Az interjúban az amerikai-brit kétoldalú kereskedelmi megállapodás lehetőségéről szólva Donald Trump kijelentette: kormánya „nagyon keményen dolgozik majd” azon, hogy ez a megállapodás gyorsan és megfelelő formában létrejöhessen.

Barack Obama, a távozó demokrata párti amerikai elnök tavaly áprilisi londoni látogatásán még azt mondta, hogy az Egyesült Államok az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig „a sor végére kerül”, ha távozik az unióból.

Trump a The Timesnak adott interjúban a brit üzleti szektor exportkilátásai szempontjából „nagyszerűnek” nevezte, hogy a font a brit EU-tagságról tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – tavaly júniusi népszavazás óta meredeken gyengült.

„Úgy gondolom, a Brexit-folyamat remekül fog végződni” – tette hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »