Merészet álmodik Boc: 2030-ra klímasemlegessé tenné Kolozsvárt

Merészet álmodik Boc: 2030-ra klímasemlegessé tenné Kolozsvárt

Kolozsvár polgármestere, Emil Boc bejelentette, hogy „elemezni fogja annak lehetőségét”, hogy benevezze Kolozsvárt a „100 klímasemleges város 2030-ig” nevű projektbe – írja a cluj24.ro.

Az európai városok ezen elitklubjába azok tartozhatnak, melyek a kitűzött 2050 helyett vállalják, hogy már 2030-ra elérik a klímasemlegességet.

Hírdetés

Ennek érdekében tenni kell a környezetszennyezés csökkentéséért, főként az alternatív mobilitásba való beruházással, azaz környezetbarát közlekedési lehetőségek biztosításával.

„Az alternatív energiák, a digitalizáció használata és a befogadó, inkluzív dimenzió olyan dolgok, amelyek vallássá válnak az EU-ban” – mondta Boc, aki hétfőn részt vett a 2021-2030-as időszakra vonatkozó integrált városfejlesztési stratégiáról (SIDU) szóló online nyilvános vitán.

A terv egyébként igen ambiciózusnak számít, ha figyelembe vesszük, hogy Kolozsvár a negyedik legszennyezettebb levegőjű város Romániában, illetve hogy télen, ködös időben itt nemcsak az apró szemű por koncentrációja magas (más településekhez hasonlóan), de a nitrogén oxidoké is, ami az igen zsúfolt autósforgalom, illetve a kipufogógázok következménye. (cluj24.ro, hírszerk.)

Fotó: Emil Boc/Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »