Mentik a menthetőt az európai bevándorláspártiak

Utolsó támadásként nekimennek ellenfeleiknek, így próbálják védeni pozíciójukat a balliberális európai politikusok, hiszen közelednek az európai parlamenti választások. Úgy tűnik, ezzel párhuzamosan fokozódik a nemzetközi helyzet, egyre markánsabb a törésvonal a migrációpárti és a bevándorlásellenes politikai irányzatok között.

Emmanuel Macron francia elnök kormányzati kampányvideóban riogatja a francia választópolgárokat Orbán Viktorral és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, mint a migráció és Európa legnagyobb ellenségeivel. Miközben a francia elnök gőzerővel kampányol a magyar miniszterelnök és az általa képviselt bevándorláspolitika ellen, addig a közvélemény-kutatások szerint történelmi mélységekbe süllyedt a népszerűsége – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

2019 májusában európai parlamenti választások lesznek, ami – szakértők szerint – átrajzolhatja Európa politikai térképét.

Nyilvánvaló törésvonalak

Amikor Emmanuel Macron megnyerte a francia elnöki széket, választási programjában komoly szerep jutott az európai programnak és Franciaország európai szerepvállalásának – mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Kifejtette: mindaz, ami az elmúlt 3-4 évben történ Európában, az a megosztottság, ami kialakult, ebben a politikai csatában fog kumulálódni.

Ennek a csatának újabb színtere lesz a jövő májusi európai parlamenti (EP-) választás, hiszen ezek a csatározások eddig csak az EP-ben és az Európai Bizottságban zajlottak – hangsúlyozta a szakértő.

Hozzátette: az elkövetkezendő időszakban Macron számára fontos lesz, hogy az európai törésvonalakat nyilvánvalóvá tegye, hiszen saját politikai pártjának is ki kell állnia valami ellen és valamiért. Az EP-választás jó kampány lesz a francia elnök számára, felépítheti azt az európai szintű együttműködést, amit korábban megígért választóinak.

Ellenfeleiket támadják

Deák Dániel politológus szerint a vesztüket érző politikusok folyamatosan démonizálni próbálják Orbán Viktort, hiszen jelenleg az ő személyében találták meg azt az európai ellenfelet, akivel szemben meg lehet fogalmazni érveket, és akár személyét negatív fényben feltüntetni bizonyos kampányvideók keretén belül.

Hírdetés

Emmanuel Macron mellett legutóbb Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője készített mobil kampányt a magyar miniszterelnökről, amelynek célja szintén Orbán démonizálása – hangsúlyozta Deák Dániel.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Emmanuel Macron francia elnök találkozója az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtt Szófiában 2018. május 17-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtt találkozott (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A politológus elmondta, a jelenlegi európai történések párhuzamba állíthatók a 2010 előtti magyar eseményekkel. Deák szerint 2008 környékén is láthattuk, hogy az akkori balliberális vezetők érezték a bukás ízét, így lényegében már csak azzal tudtak riogatni mindenkit, hogy Orbán Viktor hatalomra kerülése borzalmas lesz.

Ez folyik most európai színtéren is. Minden mandátumbecslés azt mutatja, hogy a jelenlegi bevándorláspárti politikai erőknek csökken az aránya az EP-ben, tehát egyfajta utolsó támadásként próbálják védeni pozíciójukat a balliberális politikusok – tette hozzá a politológus.

Leplezi Macron a gyengeségeit

Két fontos különbség van Magyarország és Franciaország között – húzta alá Deák Dániel. Míg Magyarországon azt tapasztalhatjuk, hogy a jelenlegi kormány annak köszönhetően tud erős pozíciókat birtokolni uniós színtéren, hogy a belpolitikai stabilitása megvan, addig Franciaországban Macron az európai politikával próbálja leplezni belpolitikai gyengeségeit – fmondta.

Hozzátette: a magyar miniszterelnököt jelölték ki ellenségképnek több európai országban is, ami a szakértő szerint sikertelen próbálkozás.

Átrendeződő Európai Parlament

Egyre többször nyilatkozzák azt szakértők, hogy az európai parlamenti viszonyok jelentősen megváltozhatnak a jövő évi választás után, ugyanis egyre több politikusnak úgy tűnik, meg vannak számlálva a napjai, például Angela Merkel német kancellárnak is – hangzott el a műsorban.

Gálik Zoltán elmondta: valóban koalíciós válság alakult ki Németországban. Véleménye szerint egyértelműen szavazatokat vesztett a jobb- és baloldal. Az egyetemi docens kifejtette: decembertől valószínűleg erőteljes jobboldalra tolódást figyelhetünk majd meg a jelenlegi politikától.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »