Mentett élelmiszert oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Mentett élelmiszert oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Az Élelmiszerbank élelmiszermentő programjának részeként naponta oszt napi fogyasztású termékekből összeállított csomagokat közel 100 ember részére a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A Tesco hipermarketből érkező mentett élelmiszer zöldség, gyümölcs és pékáru, amit a rászorulók közt oszt szét a karitatív szervezet.

Már hat éve végzi a karitatív szervezet az élelmiszermentést. Ez azt jelenti, hogy a vasi és zalai Tesco hipermarketekben a nap végén megmaradt zöldséget, a gyümölcsöt és pékárut, illetve ünnepi zárásokkor a vegyes élelmiszert az Élelmiszerbankon keresztül megkapják. 2020-ban az Élelmiszerbank összesen 65747 kg élelmiszert adott át a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász számára több mint 47 millió forint értékben, ami így mintegy 47 ezer forint értékű támogatást jelentett egy-egy ember számára.

Az élelmiszerpazarlásra, az egyik fő fenntarthatósági problémára világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Mindezek mellett globális „paradoxon” is: míg az egy évben megtermelt élelmiszerek jelentős részét kidobják, rengeteg ember éhezik.

Az Élelmiszerbank Egyesület az a szervezet Magyarországon, amely az élelmiszerpazarlás problémájának megoldásával egyszerre több szinten is foglalkozik. Egyik fontos, élelmiszerpazarlást csökkentő tevékenysége az áruházakban keletkező feleslegek megmentése. Az áruházak esetében az élelmiszerfeleslegek keletkezésének helye, illetve a közeli lejárati határidő megkívánja, hogy a termékeket még aznap eljuttassák partnerszervezeteik segítségével a környékbeli nélkülözőkhöz. Az áruházi mentési folyamat lényege, hogy az adott áruházakból a közelben működő partnerszervezetek közvetlenül szállítják el és osztják ki az élelmiszereket a rászorulóknak.

Hírdetés

Az áruházi élelmiszermentés eredményeként nagyon sok értékes élelmiszer – elsősorban pékáru, zöldség, gyümölcs – szétosztására van lehetőség. Ezek a termékek napi segítséget nyújtanak nehezebb sorsú embertársainknak, így a rendszeres, kiszámítható adományok életminőség-váltást is eredményezhetnek.

A termékek útját az Élelmiszerbank a felajánlótól egészen a nélkülözőig végigköveti. A partnerszervezetek az élelmiszerek kiosztását szigorú szabályok mentén végzik, a kiosztásról elszámolnak.

Forrás és képek: Vaskarika/Katolikus Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »