Mennyit ér a magyar államfőjelölt?

Mennyit ér a magyar államfőjelölt?

Tíz legény maradt talpon a vidéken, akik elindultak és teljesítették a jelöltség feltételeit a köztársaságielnök-választáson. Csupa férfi, nő ezúttal egy se! Talán azért, mert 40 év az alsó indulási korhatár, és ezúttal senki se vette az asszonynép közül a bátorságot, hogy nyilvánosan felvállalja a negyven év feletti korát.  

Pedig legutóbb egy amazon diadalmaskodott, és vágta rendesen kenterbe a férfi indulókat. Igaz, női varázsa mellett olyan hátországgal rendelkezett akkor Zuzana Čaputová, amely bőven elegendő volt a győzelméhez. A nyugati hátszél semmit se bízott a véletlenre!

Az amerikai és brüsszeli liberális eszmevilágának is igencsak tetsző lenne a Kiska-Čaputová- Korčok fémjelezte szlovák államfővonulat folytonossága. Čaputová talán majd egyszer visszatér a politikába az anyapártja, a Progresszív Szlovákia miniszterelnök-jelöltjeként. A liberális elképzelés szerint addig Korčok legyen az új Čaputová, mert az megengedhetetlen, hogy Szlovákiában a parlamenti választások eredményeként megalakult nemzeti kormány mellett nemzeti érzelmű államfője is legyen az országnak.

A liberális Korčoknak nem jelent gondot semmilyen pálfordulás, Szlovákia megalakulása óta minden kormányt kiszolgált, Mečiartól Matovičig és napjainkig, politikai karrierje töretlen, nem befolyásolták a kormányváltások.

Legutóbb a SaS jelöltjeként volt külügyminiszter, most pedig államfő-jelöltként az ellenzéki Progresszív Szlovákia tolja a szekerét. Korčok ambíciói határtalanok, jellemét és hungarofóbiáját külügyminiszteri hivatalában töltött ideje alatt számos alkalommal megtapasztalta a felvidéki magyarság. Annak idején például a kocsmai beszélgetések szintjére akarta korlátozni a Felvidék kifejezés használatát.

Hírdetés

Színes és harcias színfoltja lehet a választási kampánynak Igor Matovič, aki jelenleg nemcsak a kormány, hanem az ellenzék ellenzéke is. A felvidéki magyarok viszont saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy mennyivel nagyobb a füstje, mint a lángja. 

A többi jelölt politikai hovatartozását és hitvallását tekintve valószínűsíthető, hogy a szavazótáboruk a második fordulóban Pellegrini mellé áll. Attól pedig nem kell tartani, hogy megválasztása esetén a tisztelt ház gazda nélkül marad. Március 23-án kerül sor az első fordulóra, és két héttel később, április 6-án a másodikra, amennyiben valamelyik jelölt nem szerezi meg már az első körben a leadott szavazatok több mint felét. Erre viszont egyelőre kevés az esély.

Hatodik köztársaságielnök-választásra készülődik tehát a fiatal Szlovákia. Az ország első elnökét, Michal Kováčot még a parlament választotta, a következő hat alkalommal már a nép döntött az államfő személyéről. Kétszer Ivan Gašparovičot, egy-egy alkalommal pedig Rudolf Schustert, Andrej Kiskát és Zuzana Čaputovát emelte trónra.

Nem érett meg még ugyan a szlovák valóság egy magyar államfőre, de mégis meg kell mutatnunk a súlyunkat az országban, fel kell magunkra hívni a figyelmet az ország-világ előtt! 

Saját jelöltünknek, Forró Krisztiánnak valószínűleg ezúttal is két kihívással kell majd a kampányban szembenéznie: a felvidéki magyar választói közönnyel és a magyarság nemzetietlen elhajlásával. Bízzunk benne, sikerülni fog neki a mozgósítás!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »