Mennyibe kerül egy jó beépíthető sütő? Termékteszt

Mennyibe kerül egy jó beépíthető sütő? Termékteszt

A sütő a konyha egyik legfontosabb háztartási berendezése, amit ritkán cserélünk le, leginkább egy új konyha berendezésekor, vagy amikor az előző meghibásodik és javíthatatlanná válik. Ma már sokan a beépíthető sütő mellett teszik le a voksukat. AEG, Beko, Bosch, Candy, Concept, Electrolux, Gorenje, Ikea, Indesit, Miele, Samsung, Smeg, Teka, Whirlpool sütők – melyik lehet számunkra a legjobb? 46 beépíthető sütő márkáról és típusról mutatjuk meg, milyen hatékonyan sütnek, mennyire könnyen használhatók, mennyi energiát fogyasztanak, milyen biztonságosak és mennyire zajosak.

A friss teszteredményeinkkel 14 márka – AEG, Beko, Bosch, Candy, Concept, Electrolux, Gorenje, Ikea, Indesit, Miele, Samsung, Smeg, Teka, Whirlpool – 46 beépíthető sütőjét hasonlíthatod össze különböző szempontok szerint. A termékeket laboratóriumban vizsgáltuk nemzetközi szervezetekkel együttműködve. A tesztek során a következőket pontoztuk:

sütési teljesítményenergiafogyasztáshasználat és tisztítászajszintbiztonságMitől jó a sütési teljesítmény?

A sütési teljesítményt több szempont alapján is értékeltük.

Mértük az üres sütő 180°C-os előmelegítéséhez szükséges időt. A legjobb sütők esetében az előmelegítéshez szükséges idő kevesebb mint 5 perc, míg a legrosszabbak esetében akár 15 percig is eltartott.

Azt is figyeltük, hogy milyen pontos a készülék hőmérsékletszabályozása vagyis, hogy a sütő 80°C, 150°C, 200°C és max. hőmérsékletre állítását követően milyen valós hőmérsékletet mérhetünk bennük. A leggyengébb modellek akár 30˚C-kal is eltértek a beállított hőmérséklettől.

Azt is vizsgáltuk, hogy a kívánt hőmérséklet elérését követően mennyire stabilan tartják a készülékek a beállított hőfokot.

Ezen túl arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen jól sütnek az egyes sütők. Ezt aprósütemények, habcsók és piskótatészta készítésével teszteltük, a grillfunkciót pedig kenyérpirítással és grillcsirke sütéssel. A gőzfunkcióval rendelkező modelleket lazac és zöldség, brokkoli és puding készítésével teszteltük.

A sütési teljesítményre vonatkozó kritériumok abszolút győztese a Whirlpool AKZ9 6270 IX terméke.

Az összesített listán mégsem ez a sütő végzett az első helyen, mert néhány másik vizsgált termékjellemző, például a zajszint és az energiafogyasztás tekintetében nem teljesített meggyőzően. Ezek lehetnek olyan hiányosságok, amiktől hosszú távon nem érezzük majd a barátunknak, pl. ha szeretnénk csendes és energiatakarékos készüléket a konyhánkba.

Mennyire praktikus, könnyű használni, tisztítani?

Hírdetés

A használhatóságot és a sütők esetében kritikus tisztíthatóságot is alaposan teszteltük. Értékeltük, hogy mennyire felhasználóbarát a használati kézikönyv és a kezelő panel (pl. hőmérséklet és üzemmód, idő beállítása, jelek, különböző programok), a hangjelzést, a sütőkamra világítását, vagyis, hogy mennyire jól lehet belátni a sütő üvegén keresztül, az ajtónyitást és zárást, a ki-be pakolást, az oldalsó vezetőrács kiszedését és a védőburkolatot. Ezekről mind külön-külön találunk értékelést a tesztben termékenként.

A tisztítást könnyítő funkciókat (aqua clean, gőz, pirolitikus, katalitikus) is kipróbáltuk (amelyik terméknél volt ilyen) és kiderült, hogy mely termékek esetében könnyítik ezek meg valóban az életünket, amikor a sütő tisztítására kerül sor.

Okos sütők esetében az app letöltését, használhatóságát is értékelték. Akadt rá példa, hogy egy márka egyik terméke kiváló értékelést kapott ebben a kategóriában (IKEA Eftersmak), míg egy másik (IKEA Anrätta (00411718) ugyanebből a szempontból említésre sem érdemes. Ha a boltban találkoznánk velük, még ár alapján se tudnánk megtippelni, hogy ez így van, hiszen a kevésbé jól teljesítő termék még drágább is, mint a jobban teljesítő társa. Arról nem is beszélve, hogy összesítésben is jobban, sőt a legjobbak között szerepel az olcsóbb változat.

Biztonság – áramütés, átmelegedés, rácsok

Jó, hír, hogy a biztonsági szempontoknak a termékek többsége megfelelt. Vizsgáltuk őket elektromos, mechanikai és termikus biztonsági előírások szerint is. Pontoztuk, hogy előfordulhat-e áramütés veszély, illetve megfelelő mértékben teherbíróak-e a polcok. Megnyugtató, hogy

a biztonság szempontjából minden modell jól teljesített.

Továbbá a felületek átmelegedését is értékelték, vagyis, hogy normál sütéskor, grill funkcióban, öntisztító üzemmódnál mennyire melegednek át a gombok, a sütőajtó fogantyú, az üveg, az előlap és a levegő kivezető rész. Egy-két termék, például a Candy FCS 100X elbukott ezen a próbán. Ezeket a modelleket sem kell feltétlenül kizárnunk a lehetőségek közül, de ha például kisgyerek van a családban, olyan magasságba tervezzük a sütő beépítését, ahol nem éri el.

Ár-érték arány

A tesztelt sütők átlagára 71 000 Ft – 789 000 Ft között mozog.

Összesítésben a legolcsóbb szerepelt a leggyengébben, viszont nem a legdrágább szerepelt a legjobban.

100 000 Ft -250 000 Ft között bőven találunk kiváló készülékeket.

Az élen holtversenyben egy Ikea, egy Bosch és egy Electrolux termék végzett. A legolcsóbb közülük 163 000 Ft-os átlagáron szerezhető be. Érdemes tehát végiggondolnunk, hogy számunkra melyek a legfontosabb szempontok egy sütő esetében, és annak megfelelően kiválasztani a legmegfelelőbbet a mi konyhánkba. Csupán ár vagy márka alapján nem biztos, hogy olyan döntést tudunk hozni, amivel elégedettek leszünk hosszú távon. A sütők valós teljesítményének megismerésében és összehasonlításában segít a termékteszt.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

MIÉRT FIZKÉRÜNK PÉNZT AZ EREDMÉNYEKÉRT?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Ez a poszt Mennyibe kerül egy jó beépíthető sütő? Termékteszt először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »