Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj! – Lezárult az ökumenikus imahét Nyíregyházán

Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj! – Lezárult az ökumenikus imahét Nyíregyházán

Január 28-án lezárult az ökumenikus imahét Nyíregyházán is. Immár hagyomány, hogy a kezdő és záró imaalkalmat az evangélikus templomban végzik. Igét Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök hirdetett, az irgalmas szamaritánus példabeszédéből az erre a napra előírt igeszakaszt helyezve a középpontba: „Jézus erre azt mondta neki: Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj!” (Lk 10,37).

Beszédének első részében felidézett néhány adalékot Nyíregyháza történelméből, a nyíregyházi születésű Krúdy Gyula szavait, megemlítve a papok padját és idézett az egykori újságból, a Nyírvidékből – mindezzel arra mutatott rá, miként is kell megbecsülni testvéreinket, felebarátainkat, s az igazi krisztusi szeretetet gyakorolni. Mindezt annak tudatában, hogy mi magunk is, mindannyian rászorulunk embertársaink segítségére.

Jézus Krisztusnak ezen példabeszédében az egyházatyák értelmezése szerint a fogadó, ahol a bajba jutott embert ellátják, az Egyház jelképe.

– magyarázta a főpásztor.

Krisztus azzal bocsát minket útra, hogy hasonlóképpen cselekedjünk. Mintha ezt mondaná: ember, figyelj az embertársadra, mert lehet, a következő te leszel, aki rászorul a másikra.

Szocska Ábel a hívek közül arra kért valakit, hogy üljön ki az oltár elé helyezett székre. Majd szolgálattevő társait szólította meg, hogy álljanak az illető háta mögé és helyezzék kezüket vállára. Kérdései nyomán a hívő reflektált átélt érzéseire: milyen érzés, amikor egyedül viseli mindenki tekintetét, s milyen, amikor vele vannak…

Hírdetés

A hierarcha ezzel mutatta meg mindenki számára, hogy éppen ilyen az is, amikor „a mepróbáltatásban azt mondhatjuk, hogy ott áll valaki a hátam mögött, jelezve: veled vagyok, számíthatsz rám, fontos vagy nekem, ne félj!” Jézus Krisztus is ezt bízta ránk: „Menj és hasonlóképpen cselekedj!”

Az imaalkalom liturgikus szolgálatát Lutzke Krisztina református lelkész végezte. A zenei szolgálatban a helyi keresztény felekezetek összkara vett részt.

Az ökumenikus imahét nyíregyházi alkalmain összegyűlt adományokat a hívek a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola hátrányos helyzetű tehetséges tanulói támogatására ajánlották fel.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »