Menesztették Jan Blatný cseh egészségügyi minisztert

Menesztették Jan Blatný cseh egészségügyi minisztert

Andrej Babiš cseh kormányfő szerdán menesztette tisztségéből Jan Blatný egészségügyi minisztert. A szaktárca új vezetője Petr Arenberger, a prágai Vinohrady kórház eddigi igazgatója lett – közölte honlapján a kormány.

Blatný, aki tavaly szeptembertől vezette az egészségügyi minisztériumot, menesztését politikai döntésnek minősítette, amire szerinte a kormányfőnek joga van.

– mondta Blatný újságíróknak prágai sajtótájékoztatóján.

Megjegyezte: a kormányfő talán azért lépett így, mert úgy véli, hogy Csehország már túl van a járvány legnehezebb szakaszán.

Hírdetés

Miloš Zeman államfő már több mint egy hónappal ezelőtt követelte Blatný menesztését, arra hivatkozva, hogy szerinte a tárcavezető nem jó menedzser, és hibás lépéseket tett. Zeman kijelentette: amennyiben Babiš nem meneszti Blatnýt, az negatív hatással lesz eddigi jó viszonyukra.

A sajtó szerint Zeman leginkább azt kifogásolta, hogy Blatný nem volt hajlandó engedélyezni a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák használatát Csehországban, amiért az államfő nyíltan lobbizott. A hatályos törvények szerint ilyen szakmai ügyben a döntő szó az egészségügyi miniszteré.  „Amíg én vagyok a minisztérium vezetője, addig Csehországban nem fognak használni olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség” – hangsúlyozta több alkalommal is Jan Blatný, aki a Babiš kormány harmadik egészségügyi minisztere volt.

Csehországban már néhány hete lassul a járvány terjedése, és jelentősen csökkent a napi új fertőzések, elhalálozások száma és a kórházakra nehezedő nyomás is. Blatný még miniszterként bejelentette: a javuló helyzetre való tekintettel a cseh kórházak 50 külföldi koronavírusos beteget hajlandók fogadni kezelésre.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »