Megvan a háromszéki autópálya nyomvonala

Megvan a háromszéki autópálya nyomvonala

Végleges a Brassót Bákóval összekötő A13-as autópálya nyomvonala – közölte a Kovászna megyei tanács, és azt is tudatta, hogy a Háromszéken áthaladó szakaszra már az urbanisztikai bizonylatot is kiadták. A 162 kilométeres sztrádát – amely lényegében dél-Erdélyt köti össze Moldvával – európai uniós pénzből építik meg.

A Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely mellett is elhaladó autópálya számára eredetileg négy nyomvonalat rajzoltak meg, de a mellékelt térkép szerint egy ötödik mellett döntöttek, amely Barcaszentpéter és Szászhermány mögött (Botfalu irányából) jön be Háromszékre, Aldobolyt és Illyefalvát nyugatról kerüli el, és az Illyefalvát Sepsiszentgyörggyel összekötő utat metszve kanyarodik Kilyén felé, ahol a 12-es országutat átvágva halad tovább, majd a rétyi útkereszteződés után letér a Mezőföldre., végül pedig Kézdivásárhelyet, Lemhényt, Berecket és Ojtoztelepet északról megkerülve lép ki megyénkből. Az A13-as autópálya megyénkben 15 közigazgatási egység területén halad át, ezek Illyefalva, Sepsiszentgyörgy, Uzon, Réty, Gidófalva, Maksa, Nagyborosnyó, Dálnok, Szentkatolna, Kézdivásárhely, Torja, Kézdiszentlélek, Lemhény, Kézdialmás és Bereck. Ezen a 76 kilométeres szakaszon a megyeháza közleménye szerint összesen 5 közlekedési csomópont (fel- és lehajtó út) lesz rajta: Kilyénnél, Sepsiszentgyörgynél, Rétynél, Kézdivásárhely északi és nyugati részén, valamint Lemhénynél.

Hírdetés

Az autópálya Tamás Sándor megyei tanácselnök szerint kiemelten fontos Háromszék számára, mert a Brassó-Kézdivásárhely-Bákó országút a legforgalmasabb útszakasza a megyének, ahol napi 15 ezer autó halad át (menetirányonként mindössze egy-egy sávon), és azért is, mert közvetlen összeköttetést biztosít a vidombáki reptérhez. A megyevezető elmondta: a nyomvonalról többször egyeztettek a tervező céggel, a megbeszéléseken minden érintett község és város polgármestere részt vett, és bíznak benne, hogy a kivitelezési terv elkészítését követően az építkezés is hamar elkezdődik.

A Brassó-Bákó autópálya nem csupán a vidombáki repülőtérig vezet, a majdani Brassó-Szeben és Bukarest-Brassó autópályákhoz is csatlakozni fog.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »