Megváltoztak az autóvezetési tanfolyamok szabályai Ukrajnában

Megváltoztak az autóvezetési tanfolyamok szabályai Ukrajnában

Ukrajnában korábban minden sofőr, aki érvényes vezetői engedéllyel és több mint három éves tapasztalattal rendelkezett, taníthatott autóvezetést.

Ma a KRESZ 24.5. pontjának megfelelően

az utakon történő vezetés csak a járművezető-képzésben részt vevő szakember jelenlétében engedélyezett.

Mint tudjuk, korábban minden vezető, aki érvényes vezetői engedéllyel és több mint 3 éves tapasztalattal rendelkezett, taníthatta a vezetést. Most erre csak a „járművezető-képzési szakembereknek” van joga, és csak speciálisan felszerelt járműveken  -írja a TSN.ua.

Így a Közúti forgalomról szóló törvény 15. cikkelyével összhangban a járművezetői képzést akkreditált intézményekben olyan szakemberek végzik, akik megfelelnek bizonyos képesítési követelményeknek. Az intézményekre vonatkozó követelmények felsorolását, a szakemberek képesítési követelményeit a törvény határozza meg.

Ezeknek a normáknak az elemzése azt mutatja, hogy ma a járművezetői képzést csak akkreditált intézmények képzett szakemberei végezhetik,

és kizárja a magánszemélyek általi képzés lehetőségét.

Hírdetés

Azonban még ez sem a változások vége. A törvény több különös feltételt is előír. Ugyanis a „hallgatónak” rendelkeznie kell egy megfelelő orvosi igazolással (az KRESZ 24.1. pontja). Továbbá, személygépkocsi esetében legalább 16 évesnek kell lennie, és 14 évesnek, amikor motorkerékpár vagy moped vezetésére készül.

Ugyanakkor rendelkeznie kell az életkorát igazoló dokumentummal (KRESZ 24.2. pont).

A járműveknek (a motorkerékpárok, a mopedek és a quadok kivételével), amelyeken az oktatást tartják, azonosító jelekkel kell rendelkezniük: mint például a „Képzés” felirat, továbbá fel kell szerelni további tengelykapcsoló-pedálokkal, gázpedállal (ha a kialakítás lehetővé teszi) és fékezéssel, visszapillantó tükrökkel az oktató részére (KRESZ 24.2. pont.).

Vagyis a törvény csak speciális gépkocsival engedélyezi az oktatást, amelyet a fenti szabályok szerint szereltek fel. Korábban elegendő volt csak a feliratot elhelyezni. Vagyis még egy járművezető-képzési szakember sem képezhet olyan embereket, akik nem felelnek meg a fenti kritériumoknak, vagy nincs megfelelő igazolásuk, életkoruk.

Nem végezhet tanítást olyan autókon sem, amelyek nincsenek külön erre a célra felszerelve.

Ha a vezetőképzést olyan személy végzi, aki 3 éves vezetői gyakorlattal és megfelelő kategóriájú jogosítvánnyal rendelkezik, de nem szakember, és az előírt eljárás megsértésével nyújt képzést,

akkor a „tanár” és a „hallgató” egyenként 3400 hrivnya bírságot kaphat.

Ebben az esetben a „hallgató” felelős a megfelelő kategóriájú vezetői engedély nélküli vezetésért, a „tanár” pedig a vezetési jog átruházásáért olyan személynek, aki nem rendelkezik vezetési joggal.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »