Megújulhat Gyergyószentmiklós főtere és régi moziépülete

Megújulhat Gyergyószentmiklós főtere és régi moziépülete

Pályázatokat hagyott jóvá Cseke Attila fejlesztési miniszter Gyergyószentmiklós számára: a város főtere és a régi mozi épülete újulhat meg az elkövetkező években.

Megújulhat Gyergyószentmiklós főtere és régi moziépülete

A pályázat révén a főtérnek is más képe lesz • Pinti Attila

Hírdetés

Gyergyószentmiklós több mint húszmillió lejből rendezheti a város főterét és újíthatja fel az egykori mozi épületét a fejlesztési minisztérium támogatása révén. „A tél elején lebontottuk a főtéri pergolát, és fel kellett mondjuk az összes bérleti szerződést a régi mozi épületében, mert ezek a támogatás feltételei voltak. Most zöld utat kaptunk arra, hogy elkezdjük a munkát” – mondta el Csergő Tibor gyergyószentmiklósi polgármester, aki szerint várhatóan elnyúlik a beruházás, hiszen előbb a terveket kell elkészíttetni, majd közbeszerzést hirdetni a kivitelezésre.

Mint megtudtuk, beruházás önrésze ugyan két százalék, de akár a négy százalékot is elérheti az el nem számolható költségek miatt. Új, modern könyvtár, úgynevezett médiatéka lesz a mozi épületében, és ezáltal egy rangos kulturális intézménye lesz a városnak” – hangsúlyozta a polgármester. Kiszorul a főtérről az autós forgalom Gyergyószentmiklóson sokak számára fájó pont a jelenlegi sétálóutca, amely nem mindig tudja betölteni a neki szánt rendeltetést az ott parkoló autók miatt. A pályázat révén a főtérnek is más képe lesz.

„A város történelmi magját át lehet úgy alakítani, hogy az autós forgalom nagy része kiszoruljon innen, ehhez természetesen megfelelő parkolólehetőségeket kell majd biztosítanunk” – emelte ki Csergő Tibor. A polgármester reményét fejezte ki, hogy legkésőbb 2024 elején át tudják majd adni a lakosságnak az átépített moziépületet, valamint a megújult főteret.

 Albert Eszter


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »