Megújul a Szent Mihály-torony Pozsonyban

Megújul a Szent Mihály-torony Pozsonyban

Egyetemista koromban az a mendemonda járta, a vizsga előtti napon csak síri csendben szabad ezen a kapun keresztülhaladni. Aki megszólal, akárcsak egyetlen szót is kiejt a száján, biztos, hogy nem megy át a másnapi vizsgán. Nem tudom, volt-e valóban ekkora varázsereje a kapunak, de egy-egy nehezebb vizsga előtt, mindig szakítottunk időt arra is, hogy a Mihály-kaput valahogy útba ejtsük. És a biztonság kedvéért mindig egyetlen szó nélkül, sietve mentünk át rajta.

Ha Pozsony belvárosában járunk, lehetetlen eltéveszteni. Jellegzetes zöld rézből készült csúcsa messziről szembe tűnik. A Mihály-kapu egyike annak a négy kapunak, amelyeken keresztül be lehetett jutni a pozsonyi várat egykoron körbevevő várfalon. Mára már csak ez az egy maradt meg, a kulturális örökség részeként.

A tornyot a 14. század végén építették, nevét a Szent Mihály templomról és a róla elnevezett városrészről kapta, ahova a kapun keresztül be lehetett jutni.

A tornyot a történelem során többször is felújították, a nyolcszögletű felső része az ezerötszázas évek elején épült.  A tetejét Mihály arkangyal és a sárkány szobra díszíti, melyet 1757-ben Eller Péter pozsonyi rézműves készített. A torony mind a négy oldalán egy-egy óralap van.

Sok év után most újra felújításra kerül a Mihály-torony. Ráfér bizony már, ütött is, kopott is, megviselték az évszázadok viharai. A torony körül már felállították az állványokat, elkezdődtek a restaurálási munkálatok, amelyek a tervek szerint 18 hónapig tartanak majd.

Jelenleg egy régi fegyverkiállítás és a városi erődrendszer történetéről szóló kiállítás van a toronyban, de azt ígérik, ha befejeződik a felújítás, egy új állandó kiállítás is helyet kap a toronyban.

Hírdetés

És persze ha valaki veszi a fáradságot, és felkapaszkodik a teraszra vezető többemeletes lépcsőn, a felújítás után is gyönyörködhet majd a toronyból a kilátásban. Megéri megizzadni, garantált a lélegzetelállító látvány. Innen lehet a legjobban belátni a Bástya utcát, amelyet Pozsony legszűkebb és legromantikusabb utcácskájaként tartanak számon. De bámulatos kilátás nyílik innen a Mihály utcára is, amely a legrégibb pozsonyi utcák egyike. Az építmény alatt található a nulladik kilométer, vagy Aranykör, amelyen a világ 29 fővárosának Pozsonyhoz viszonyított távolsága van kijelölve. A koronák, amelyek a kapun átvezető utat díszítik, Pozsony történelmi múltjára utalnak, amely 1563 és 1830 között koronázó város is volt. A Szent Márton-dómban megkoronázott királyok hagyományosan keresztülhaladtak a Mihály kapu alatti úton is.

A Mihály torony felújított részeiben új kiállítást tervezünk, és rendezvényeket a nyilvánosság számára. A célunk, hogy ne csak egy keresett turisztikai célpont legyen az építmény, hanem hogy a hazai publikum számára is érdekes legyen”

– fogalmazott Zuzana Palicová, a Pozsonyi Városi Múzeum megbízott vezetője.

Magán az épületen kívül felújításra kerülnek a szobrok és a többi díszítőelem is, beleértve Mihály arkangyal szobrát is az 51 méter magas torony csúcsán. Daniel Hupko, a múzeum szakmai osztályának vezetője szerint a felújítás a két harangot is érinti majd, közülük az egyiket felújítják, a másikat pedig, amelyiket a második világháború idején szétlőttek, újraöntik. Felújítják az óralapokat, minden kő- és domborművet, valamint egy ólomtáblát is helyreállítanak a kapu bejárata felett. A jelenlegi ablakokat az eredeti barokk ablakok másolataira cserélik, felújítják a homlokzatot és a belső tereket is, lecserélik a padlókat, a melegvizes fűtést villamosfűtésre cserélik, és teljesen felújítják a világítást is.

A felújítás alatt új felfedezésekre is számítunk, amelyek kiegészíthetik a Mihály- toronyról eddig meglévő ismereteinket, lehetővé téve ezáltal a még teljesebb ismertetését ennek a fontos műemléknek”

– jelentette ki Hupko.

A Mihály-torony teljes felújításának költségvetése 1,6 millió eurót tesz ki, az összeg egy részét a kulturális minisztérium támogatási alapjából fedezik majd.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »