Megtámadja az alkotmánybíróságon Orban házelnökké választását a szakbizottságokban hoppon maradt AUR

Megtámadja az alkotmánybíróságon Orban házelnökké választását a szakbizottságokban hoppon maradt AUR

Az alkotmánybírósághoz fordul a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azzal kapcsolatban, ahogyan megválasztották a parlament alsóházi elnökét – jelentette be kedden George Simion, a párt társelnöke.
A szélsőségesen nacionalista alakulat vezetője közölte, a párt nem ért egyet azzal a módszerrel sem, ahogyan megalakítják a parlamenti szakbizottságokat. Simion elmondása szerint a parlament hétfői ülését az AUR-t képviselő korelnök berekesztette, ám mások „hivatalos tisztségek elbitorolásával” tovább folytatták, és anélkül, hogy meghívták volna az AUR-t, éjfél után, két órakor megválasztották a házelnököt Ludovic Orban személyében.

Hírdetés

Simion szerint a parlamenti bizottságokat a „közpénz iránti tisztelet hiányában”, az AUR képviselőit mellőzve alakították meg.

Hétfő este Gabriel Andronache, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője kérte, hogy a plenáris ülést hosszabbítsák meg az eskütételt követően, és válasszák meg a házelnököt és helyetteseit. Az AUR nem értett egyet ezzel, a pártot képviselő korelnök berekesztette az ülést és távozott. A jelen lévő törvényhozók egy másik korelnököt, a kisebbségeket képviselő Iusein Ibramot bízták meg a házelnöki tisztség ideiglenes ellátásával, az ülés folytatódott, és megválasztották a házelnököt és a házbizottság tagjait.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »