Megszületett a bérmegállapodás a német Volkswagennél

Megszületett a bérmegállapodás a német Volkswagennél

A német IG Metalls fémipari szakszervezet áttörést értek el a Volkswagennel folytatott bértárgyalásokban. Az eredmény: kétlépésben történő 8,5 százalékos béremelés mellé (adózás után) 3000 eurós egyösszegű kifizetést kapnak az alkalmazottak.

Az IG Metall Németország legnagyobb szakszervezete, júliustól követelte a 8 százalékos béremelést a VW hat gyárában dolgozó 125 ezer munkás számára.

Egy külön megállapodásban az IG Metall ernyője alá tartozó 3,9 millió fémipari és elektrotechnikai alkalmazott számára akarja kiterjeszteni az intézkedést, amely szerint jövőre 5,2, 2024-ben pedig további 3,3 százalékkal emelné a béreket, ezen felül pedig 2023 illetve 2024 márciusában összesen 3000 eurós már megadózott bónuszt kapnak az alkalmazottak a tejes iparágban.

Hírdetés

A Reuters szerint a megállapodás arra utal, hogy az Eurozónában nő bérnyomás. Az fém- és elektrotechnikai iparágak nagyban érintettek az energiaválságban, ezért a vállalatok az infláció ellenére is vonakodtak hozzányúlni a bérekhez.

Ennek ellenére a szakértők úgy vélik, hogy még ez az emelés sem tud majd lépést tartani az inflációval, csak enyhítheti a károkat.

A megállapodások előzményei közé tartoznak, hogy nemrég a Robert Bosch GmbH üzemeit érintő munkabeszüntetésekhez nem kevesebb, mint 900 ezer német alkalmazott csatlakozott. Más szavakkal: a béremelés csökkenti ugyan a versenyképességet, de a sztrájkok folytatódása vagy új munkabeszüntetések meghirdetése sokkal nagyobb károkat okoztak volna.

Reuters, Bloomberg


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »