Megszólalt a kormány a jogosítványszigorítás ügyében

Megszólalt a kormány a jogosítványszigorítás ügyében

Gulyás Gergelyt a Kormányinfón kérdezték az Európai Unió szigorítási terveiről.

Egy készülőben lévő EU-s módosítás szerint a közeljövőben új szabályok vonatkozhatnak az idősebb sofőrökre. Ha valaki meg szeretné tartani érvényes jogosítványát 70 év felett is, annak meg kell majd ismételnie bizonyos teszteket. A módosítás célja, hogy növeljék a biztonságot az utakon.

A tervezet szerint minden tagállamban kötelezővé tennék a vezetési alkalmasság ellenőrzését, ami jelenleg nem mindenhol kötelező. Előírhatnak kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot és vizsgát is az alkalmasság bizonyítására. A tervezetnek csak a legfajsúlyosabb része, hogy a jövőben 70 év felett valamilyen formában mindenképpen bizonyítaniuk kellene a gépjárművezetőknek, hogy még alkalmasak a vezetésre.

Hírdetés

A javaslatról megkérdezték Gulyás Gergelyt a legutóbbi Kormányinfón, és a Miniszterelnökséget vezető miniszter határozott választ adott: „Ez egy egy brüsszeli javaslat, de nem támogatjuk, hogy hetvenéves kor felett újra és újra kelljen vizsgázni. Lehet, hogy 70 éven felüliek biztonságosabban vezetnek, mint a 17 évesek. Józanságot javaslok a kérdésben.”

Gulyás Gergely hozzátette: „Mindent megteszünk azért, hogy a hetvenéveseket ne tolhassák le az utakról.”

Nyitókép: Darwel/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »