Megszólalt a Katona József Színház igazgatója a zaklatási ügyben

Több mint egy hét után megszólalt Gothár Péter ügyében a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor, aki a 24.hu-nak azt mondta, azért nem beszélt eddig, mert lezártnak tekintik az ügyet, de nem számítottak a reakciókra. Közölte, egy évvel ezelőtt, a szexuális zaklatás után tudomást szerzett a történtekről, de akkor tisztázták az ügyet. Azóta viszont megbánta, hogy nem tett azonnal lépéseket. A Színház- és Filmművészeti Egyetem időközben közölte: felfüggesztette Gothár Pétert, és jelenleg nem taníthat – derült ki az M1 Híradójából.

Egy ideig biztosan nem taníthat Gothár Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az intézmény felfüggesztette a rendezőt, aki nemrég bevallotta, hogy szexuálisan zaklatta a Katona József Színház egyik fiatal színésznőjét – válaszolta az egyetem rektorhelyettese a kulturális államtitkár, Fekete Péter kérdésére az Origo információi szerint. Fekete Péter néhány napja fordult levélben az egyetem vezetéséhez. Azt szerette volna megtudni, hogyan kezelik a szexuális zaklatási botrányba keveredett oktatójuk ügyét.

Upor László rektorhelyettes arról tájékoztatta az egyetemet fenntartó minisztériumot, hogy az etikai bizottság egy hét múlva, december 4-én hallgatja meg Gothár Pétert.

Addig egy pszichológus beszél azokkal a hallgatókkal, akiket a rendező tanít vagy nemrégiben tanított. Ezek alapján anonim írásos összefoglaló készül, amit felhasználnak majd Gothár Péter meghallgatásán.

Egy hete jelent meg Gothár Péter közleménye, amelyben bevallotta, ő az, akit kitiltottak a Katona József Színházból, mert többször átlépte az erkölcsi határokat. A teátrum eddig egy szűkszavú nyilatkozatot adott ki, amelyben azt közölte, hogy az ügy súlyossága miatt pszichológust biztosítanak a társulatnak. De feljelentést azóta sem tettek, és úgy tűnik nem is fognak.

A színház igazgatója, Máté Gábor egy hét hallgatás után most a 24.hu-nak azt mondta: ő szinte azonnal tudott az esetről, de csak egyről, ami tizenegy hónappal ezelőtt történt. A színházigazgató úgy fogalmazott: azért nem tett semmit, mert úgy tűnt számára, hogy az érintett felek elintézték egymás között.

Hírdetés

Hozzátette, ez emberileg vitatható, de a belső vizsgálat szerint jogilag szabályszerűen járt el, ezért nem is merült fel benne, hogy lemondana.

Színházi szakemberek azonban következményeket várnak. Schilling Árpád rendező volt az első, aki felemelte a hangját. Közösségi oldalán arról írt, a színházi világban évek óta tudtak Gothár Péter viselt dolgairól. Azóta több színházigazgató is elítélte a történteket.

„Elítélem, nem szeretném, hogy erről szóljon a színház”– mondta Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. Hozzátette, a színház a remek bemutatókról és a katarzis élményről kell szóljon.

„Ezt mindenki látja a szakmában, ez túl van csordulva, itt a fenntartóknak egyszerűen muszáj közbelépniük a tisztesség fenntartása érdekében” – tette hozzá Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója kiemelte „hogy létezik az, hogy egy olyan egészségtelen helyzet uralkodik a szakmában, hogy neves művésznők, neves alkotók nem mernek évekig megszólalni”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Kossuth-díjas rendező megtarthatja-e a Nemzet Művésze címet, és az azzal járó havi 650 ezer forintos juttatást – az elismerést odaítélő Magyar Művészeti Akadémia a vizsgálatok eredményei alapján dönt arról, hogy érdemtelenség miatt visszavonják-e Gothár Pétertől a díjat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »