Megszentelték a Szent Flórián szobrát Diósförgepatonyban

Megszentelték a Szent Flórián szobrát Diósförgepatonyban

Szent Flóriánra, a tűzoltók védőszentjére emlékeztek meg Diósförgepatonyban a helyi önkéntes- és a hivatásos tűzoltók, Csomor József tűzoltó parancsnok pedig kitüntetésben részesült sokéves áldozatos munkájáért.

Az ünnepélyen részt vett a település polgármestere, Gálffy Szilárd, Kisfalud polgármestere, Mocsonoky Róbert, Kovács Béla tábornok, a járási önkéntes tűzoltószervezet parancsnoka, Lelkes István, a járási tűzoltószervezet igazgatója és a környező falvak tűzoltói. A résztvevők Szent Flórián legendájáról és történetéről emlékeztek meg. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését.

Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében. Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége és bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián – szinte kilátástalan helyzetből – megfékezett. Katonái, akiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda.

Hírdetés

A helyi tűzoltószervezet működése 1933-ban vette kezdetét, amikor is még bögölypatonyi szervezetként volt ismeretes. Számos tűzesetnek voltak tanúi, egyúttal a tűz oltói és a lakosok megmentői is. Az önkéntes tűzoltók munkájáról, eredményességéről, a versenyeken elért szereplésekről Lőrinczi Tibor parancsnokhelyettes számolt be.

Kovács Attila, római katolikus lelkiatya áldotta meg a szobrot, aki megemlékezett Szent Flórián dicső tettéről. Czajlik Jenő, Nagyszombat megye parancsnoka, az Önkéntes Tűzoltószervezet Területi Bizottságának alelnöke elmondta, hogy a diósförgepatonyi tűzoltószervezet büszke lehet az elért sikerekre és arra, hogy a vezetőség és a tagok nagy odaadással végzik a rájuk mért feladatokat. 

Ezen a rendezvényen adták át először a Nemák Béla kitüntetést – Nemák Béla magyar parancsnoka volt az országos tűzoltóságnak –, amelyet Czajlik Jenő adott át Csomor József parancsnok a sokéves odaadó és áldozatos munkájáért. 

Gálffy Szilárd polgármester a ma7-nek elárulta, hogy a tűzoltó testület folyamatosan fejlődik, a tagokban hatalmas akaraterő munkálkodik, és az utánpótlás is biztosítva van. ,,Rendkívül büszkék vagyunk a tűzoltóinkra. Sikerült felújítanunk a tűzoltószertárt – ebben is az önkéntes tűzoltók játszották a főszerepet –, újabb és újabb felszerelést biztosítunk lánglovagjaink számára, és ami fontos, hogy a fiatal tagok is magukénak érzik a feladatot, miszerint majd ők lépnek az idősebb generáció helyébe. A tűzoltóság a falu életében nagyon fontos szerepet játszik” – nyilatkozta a polgármester.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »