Megosztott a NATO Ukrajna ügyében, ezért Kijev hosszú időre az előszobában rekedhet

Megosztott a NATO Ukrajna ügyében, ezért Kijev hosszú időre az előszobában rekedhet

Bár Ukrajna technikai értelemben felkészültnek számít a NATO-csatlakozása, mégsem reális lehetőség a szövetség megosztottsága miatt – mondta az Euronewsnak a German Marshall Fund elemzője.

Brüsszelben tárgyal Ukrajna miniszterelnök-helyettese az orosz-ukrán válságról. A politikus a NATO-nál tett látogatáson emlékeztetett arra, hogy nem csak országának, hanem egész Európának fontos az, hogyan végződnek a genfi orosz-amerikai megbeszélések.

– mondta a kormányfő-helyettes, Olha Stefanisina.

Aggasztónak tartja az orosz csapatösszevonásokat a NATO-főtitkára is. Jens Stoltenberg ezért szerdára összehívta a NATO-Oroszország tanácsot a helyzet megvitatására.

“Fel kell készülnünk arra, hogy Oroszország ismét a fegyverekhez nyúl és az együttműködés helyett a hadsereget választja”

Hírdetés

– mondta a NATO-főtitkára, Jens Stoltenberg.

Oroszország blokkolni szeretné Ukrajna NATO-tagságát, Kijev azonban szeretne belépni a szövetségbe. Erre azonban most kevés az esély szakértők szerint.

“Elvileg nincs technikai akadálya annak, hogy Ukrajna NATO-országgá váljon. A hadseregét modernizálták, fokozatosan haladnak a NATO-szint felé. Vagyis technikai szinten nem lenne akadály, de politikailag nagy probléma van. A NATO megosztott. És amíg politikailag megosztottak a tagállamok, addig Ukrajnának az előszobában kell várakoznia”

– mondta Bruno Lete, a German Marshall Fund elemzője.

Kijevben közben attól tartanak, az ország sorsáról egy amerikai-orosz alku dönt majd.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »