Megmenekült Somorja ivóvize?

Megmenekült Somorja ivóvize?

Előzetes intézkedést adott ki a Pozsonyi Járási Hivatal, mely megtiltja az ivóvízforrást potenciálisan veszélyeztető tevékenységet a somorjai ivóvízforrás környékén.

Az előzetes intézkedéssel az újabb intézkedés kiadásáig tiltották meg a vízforrás védőövezetében végzett munkálatokat. A kutak közelében egy beruházó egy lakóparkot szeretne építeni.

Az előzetes intézkedés kiadását a Pozsonyi Vízmű kérte, a Környezetvédelmi Minisztérium módszertani utasításával összhangban.

A földalatti vízkészlet védelmének szilárd alapokon kell nyugodni, és nem támaszkodhat egy jogi vákuumra, amely két éve alakult ki. Az ország legértékesebb természeti kincsének védelme egy nem jogerős járási hivatali határozaton nyugodott, miközben 2021 novemberétől várnak a másodfokú határozatra”

Hírdetés

– mondta Katarína Butkovská környezetvédelmi államtitkár.

A Pozsonyi Járási Hivatal 2021 novemberében határozatot adott ki a vízmű védőövezetének kiterjesztéséről. A határozat ellen az eljárás 25 résztvevője fellebbezést nyújtott be. Egyebek mellett azt kifogásolták, hogy nem volt szóbeli tárgyalás, nem egyeztettek az érintettekkel, illetve más kifogásokkal is éltek.

A Környezetvédelmi Minisztérium, mint másodfokon eljáró szerv júliusban hatályon kívól helyezte a határozatot, és visszaadta az ügyet újratárgyalásra.

A somorjai vízbázis 3000 liter ivóvizet ad másodpercenként, ami elméletileg az ország felének ivóvízellátását is tudná fedezni.

A témával a MAGYAR7 ezen a héten megjelenő, 36. számában foglalkozunk bővebben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »