Megkezdődött a Šimečka parlamenti alelnök leváltásáról szóló rendkívüli ülés

Csütörtökön reggel megkezdődött a parlamentben a Michal Šimečka (PS) parlamenti alelnök leváltásáról szóló rendkívüli ülés, amelyet a Smer-SD és az SNS kezdeményezett. A javaslatról a vita lezárásáig fognak tárgyalni, szükség esetén tehát akár 19 óra után is. A szavazásra a következő, 19. rendes parlamenti ülésen kerül sor.

Írásban 50-en jelentkeztek be a vitába, közülük hatan a frakciójából.

Hírdetés

Šimečka leváltását a Smer-SD és az SNS képviselői kezdeményezték szeptember 5-én. Indoklásuk szerint olyan alapítványok kaptak állami támogatást, amelyek Šimečka egyes családtagjaihoz kötődnek, és felmerült a manipuláció gyanúja a támogatások elosztása során. Felrótták neki azt is, hogy tüntetéseket szervezett a kulturális és az igazságügyi minisztérium vezetői ellen, akik miatt szerintük Šimečka rokonai elveszítették az anyagi támogatásukat.

Šimečka szerint a „túl jól” végzett ellenzéki munkája miatti bosszúról van szó. Az őt ért kritikát elutasította. Szerinte Robert Fico (Smer-SD) kormányfő az ellene és családja ellen folytatott támadásaival Szlovákia valódi problémáiról akarja elterelni a figyelmet. Figyelmeztetett: minden alapítvány és polgári társulás, amelyet Fico és a koalíció emleget, jóval azelőtt kaptak támogatást, hogy belépett volna a politikába.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »