Az államfő szerint figyelembe kell venni az ellenzék ellenőrző szerepét is…

Az államfő szerint figyelembe kell venni az ellenzék ellenőrző szerepét is…

Egy demokratikus államban az ellenzéknek el kell látnia alapvető feladatát, azaz a kormány ellenőrzését. Peter Pellegrini köztársasági elnök az ellenzéki pártok vezetőivel folytatott keddi találkozóján kijelentette, ezt a szerepet a parlamenti tisztségek betöltésénél is figyelembe kell venni.

„A kormánynak lehetővé kell ezt tennie, az ellenzéknek pedig olyan jelölteket kell javasolnia az egyes posztokra, akik elnyerhetik a többség bizalmát” – mondta az államfő, és rámutatott, hogy a parlamenti tisztségek betöltése során már többször is kifogásoltak konkrét jelölteket. „A kormány és az ellenzék számára is fontosabbnak kell lennie az egyéni ambícióknál vagy a politikai elképzelések megvalósításánál, hogy működőképes legyen a parlament, és olyan törvényeket fogadjanak el, amelyekkel segítik az embereket” – hangsúlyozta Pellegrini. Hozzátette azonban, nem az ő hatásköre beleszólni a parlament belső viszonyaiba.

Hírdetés

Mint ahogyan a kormánypártok vezetőit a csütörtöki (szeptember 12.) találkozón, az ellenzéki képviselőket is arra emlékeztette az államfő, hogy a személyeskedés szintjéről a tényszerű vitákhoz, az emberek valós problémáinak megoldásához kell visszatérni a politikai csaták során.

A találkozó után az ellenzéki képviselők üdvözölték, hogy a köztársasági elnök érdeklődik az ellenzékkel folytatott beszélgetések iránt, de felrótták az államfőnek, amiért nem szervezett közös találkozót a kormánypárti képviselőkkel, ami a társadalom egyesítésére tett erőfeszítéseinek jele lett volna. Rámutattak arra is, hogy az államfőnek nem csupán beszélnie kellene arról, hogy az emberek valós gondjaival kell foglalkozni, hanem követelnie kellene ezt a kormánytól.

TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »