Méghogy nyári politikai uborkaszezon Szlovákiában!

A szlovák Facebook-koalíció nem pihen, nem szabadságol, hanem hadakozik egymással nyáron is a közösségi oldalon. Igaz, Sulíkék bármikor elmehetnek bárhova nyaralni vagy telelni év közben is, még járványban is.

Most se elsősorban a munkájuk, a lakosság szolgálata köti le őket, inkább a közösségi hálón háborúznak egymással, vagy a médiában teregetik a szennyest.

Miközben az ellenzék nyugodtan alussza nyári álmát és készülődik a forró őszre. Nem kell Ficoéknak izgulniuk, szinte semmit se kell csinálniuk, a kormány saját magát veri széjjel. Ennyire könnyű dolga még soha nem volt egy politikai ellenzéknek Szlovákiában. Talán csak Radičová politikai ellenfelei voltak annak idején hasonló helyzetben, ők is hintaszékből felállva, számot tevő kampány nélkül, mosolyogva vehették át a hatalmat. Hogy kiknek volt akkor ilyen könnyű dolguk? Hát Ficoéknak! És kiknek van most?  Szintén nekik. És kinek köszönhetően? Sulíknak akkor is, most is.   

Sulíknak azonban most még egyszerűbb a dolga a kormány megbuktatásában. Van ugyanis egy segítőpartnere is Matovič személyében, aki jól időzítve általában nagyokat képes belerúgni a kormány amúgy is rozoga tákolmányába.

Sulík és Matovič közös kormányzásuk elejétől tartó csörtéjén az emberek pártállástól függetlenül bosszankodnak, hiszen képtelenek azonosulni a másik nézeteivel, elképzeléseivel. Egymás kiprovokálásához viszont nagyon értenek, mintha az lenne most a legfontosabb dolog Szlovákiában, hogy kettőjük közül melyiküknek nagyobb az egója, melyik képes a másikon felülemelkedni, a másikat sárba tiporni. 

Hírdetés

Egymással folytatott háborújukat már szinte megszoktuk, sőt eléggé meg is untuk. A sorozatos konfliktusaikon az emberek már röhögnének is kínjukban, ha nem a mi bőrünkre menne ki a primitív agancsviadaluk, soha véget nem érő szarvasbőgésük. Erre szokták mondani, hogy itt az ideje mindkettőjüknek szakorvoshoz fordulni.

Általában az a forgatókönyv, hogy Matovič  előbb miniszterelnökként majd pénzügyminiszterként előáll valamilyen „szenzációs” ötlettel, amit Sulík kevésbé tart annak, és elkezdődik az egymásnak feszülés. Néha irigységből, mert nem a gazdasági miniszter rukkolt elő a javaslattal a koalícióban (pl. pedagógusbéremelés), máskor azért, mert tényleg egy igen nagy hülyeség, amit Igorunk, a nép rettenthetetlen fia kiötlött, mint például a többszörös országos tesztelés vagy a covidlottó a járvány tombolása idején. A Szputnyik nem volt az, kormányfőként mégis abba bukott bele.

Olyankor aztán Matovič bekeményít, nem hagyja annyiban a dolgot, győzelme érdekében bárkivel összeáll, még a Sulík által fasisztáknak tartott képviselőkkel is. A neki keresztbetevőknek pedig ellenzéki politikusi múltját idézően nekiugrik: Čaputovának a vétója és alkotmánybíróság felkeresése miatt, sőt kijelentette, hogy szégyelli is magát az államfő ténykedése miatt. Nem is annyira, mint pénzügyminiszter, sokkal inkább, mint az OĹaNO elnöke. Nagyon úgy néz ki, hogy az államfő a közeljövőben nem fog egy kávé mellett randizni a pénzügyminiszterrel, de újabb virágcsokrot sem várhat el tőle.

Az őt bíráló újságírókat és a magyar miniszterelnököt egyszerre vette célba Matovič, amikor kijelentette, hogy bomlasztó tevékenységük eredményeként olyan személyek kerülhetnek hatalomra az országban, mint a szomszédban Orbán, és akkor majd megnézhetik magukat a tollforgatók. Ezt azért nem kellett volna mondania a V4-es partneréről, akinek a bokájáig sem ér fel. Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!

Čaputovával kiugratta tehát Matovič Sulíkot a bokorból, akinek most a kormányban való maradásáért a pénzügyminiszter fejét kell követelnie, (kormány)törésre kell vinnie a kettőjük konfliktusát. Pont most, amikor hamarosan érkezhetnek a brüsszeli pénzek a helyreállítási alapból! Kellemetlen! Sulík csapdába esett, ha nem teszi meg, gyengének és megalkuvónak minősülne. Az egyszerű emberek biztos nem fogják feláldozni a királyukat! Sulíknak ezért lépnie kell kifelé, és többé már semmi se mossa le róla a kormánybuktató bélyeget.

De mit csinál ilyenkor az „erőskezű”, Kijevet golyóálló mellényben megjárt miniszterelnökünk?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »