Megérkezett az első 25 ukrajnai háborús menekült Bősre – képek, videó

Megérkezett az első 25 ukrajnai háborús menekült Bősre – képek, videó

A szlovák idegenrendészet szerda délelőtt két autóbusszal összesen 88 személyt szállított a csallóközi Bősre – értesült saját forrásból a Körkáp. Információinkat később Fenes Iván polgármester is megerősítette, aki elmondta, hogy vegyítve vannak az ukrajnai háborús menekültek mellett nigériai, marokkói, iráni személyek is.

A Körkép.sk a helyszínen tudott beszélni az éppen Bősön korzózó afrikai fiatalokkal. Elmondták, hogy Nigériából származnak.

Úgy tudjuk, hogy Bősre az ukrán anyák és gyerekek mellett Ukrajnában tanuló külföldi diákok érkeztek. És még egy autóbusz érkezése várható.

Ugyanakkor várható a továbbiakban, hogy a megnyitott határokat kihasználandó klasszikus migránsok is megpróbálják kihasználni majd az alkalmat, hogy nyugatra jussanak.

Ennek megelőzésére az idegenrendészet Bősön is elmondta, hogy igazoltatja az érkezőket. A menekültközpont munkatársaitól megtudtuk, hogy a ma érkezőket külön szobákba, a létesítmény kettes szárnyába helyezték el. Az összkapacitás  Bősön 700 fő, ebből jelenleg 71 hely foglalt.

Hírdetés

Az ukrajnai nők mint a Körkép.sk kérdésére elmondták, hogy Záporožie-ból jöttek, Ukrajna 6. legnagyobb városából. A 780-ezres, Dnyeper partján elterülő városból menekültek el a háború elől.

A menekültközpont munkatársai elmondták, hogy az egyes segélyszervezetek már úton vannak Bősre a szükséges higiéniai és tisztálkodó szerekkel, ruházattal, egyéb csomagokkal. Várható, hogy Bősön a központ élelmet is biztosít számukra. A most érkezők vélhetően nem maradnak sokáig Bősön, a csallóközi város csak átmeneti megállót jelent számukra.

A helyzet Bősön nyugodt, az egyes nációk békésen vannak egymás mellett.

Király Zsolt

Körkép-exkluzív: Háború elől menekülő nők és gyerekek mellett többségében afrikai migránsokat helyeznek el Bősön


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »