Megemlékezés a Borzik-tetőn (Esztelneki Csángótelep)

Megemlékezés a Borzik-tetőn (Esztelneki  Csángótelep)

Családias hangulatú megemlékezést tartottak szombaton az esztelneki Csángótelep környékén lévő Borzik-tetői világháborús emlékhelyen, ahol a már ott álló két kopjafa mellett augusztus 24-én szabadtéri szentmisén újabb kopjafát szentelnek Márton Áron püspök emlékére. Ez utóbbi emlékjel is Szabó Ottó kézdisárfalvi fafaragó műhelyében készül.

A megemlékezés résztvevői az első és második világháborúban elesett ismeretlen magyar honvédek tiszteletére két esztendővel ezelőtt állított kopjafánál, illetve az egy évvel ezelőtt Rupert Mayer (Stuttgart, 1876. január 23. – München, 1945. november 1.) német jezsuita szerzetes pap emlékére állított kopjafánál rótták le kegyeletüket. Rupert Mayer az első világháború idején, 1916-ban a magyarok oldalán harcolt, gyóntatója volt a fronton harcoló katonáknak, valamint Esztelnek-Csángótelep civil lakosságának, és kétszer is megsebesült Esztelnektől nem messze, először Ojtozban, majd Kosteleken. Mindkét emlékjelt a kézdisárfalvi Szabó Ottó fafaragó készítette az Erdélyi Vitézi Rend (EVR) Kézdiszéki Székkapitánysága kezdeményezésére, illetve vezetőségének anyagi támogatásával. A hétvégi rendezvényt megelőzően az EVR két tagja, Baricz-Jakab István őrmester és Molnár Ferenc előkészítette a terepet, a füvet a tisztáson lekaszálták, a kopjafákon pedig karbantartási munkálatokat végeztek.

Hírdetés

Az eseményen az EVR Kézdiszéki Székkapitánysága mellett esztelneki, sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, ozsdolai és kézdisárfalvi hagyományőrzők voltak jelen. Elsőként Beke Ernő, az EVR Kézdiszéki székkapitánya szólt az egybegyűltekhez, arra emlékeztetve őket: azért vannak itt, hogy fejet hajtsanak a jezsuita pap emléke előtt, aki egész életében az igazságért harcolt és az elesetteket támogatta.

Dr. Székely Zsolt főkapitány ünnepi beszédében a Magyar Hiszekegy elmondása után úgy fogalmazott: „Újra itt vagyunk ezen a csodálatos helyen, ezen a tisztáson, amely Baricz-Jakab István tulajdona, a történelmi Magyarország határán, ahol pár évvel ezelőtt rendtársunk megálmodta és baráti körének a segítségével meg is valósította az emlékhelyet.” Arra is emlékeztetett, hogy a jezsuita papot 1987-ben Szent II. János Pál pápa boldoggá avatta. Ide a meglévő két kopjafán kívül még több kopjafa állítását is tervbe vették, hogy ez a hely idővel emlékpark lehessen a jövő nemzedék számára. „Ez a mi dolgunk, emlékjeleket, kopjafákat állítunk és avatunk, és próbáljuk a magyarságtudatot, a Vitézi Rend szerepét elhinteni a jövő nemzedék számára. Amíg mi ezen a földön megemlékezéseket tartunk, kopjafákat avatunk, addig ez a föld számunkra nincs elveszve, és nem is hagyhatjuk, hogy elvesszen, ezt a földet nem szabad feladnunk” – hangsúlyozta a főkapitány, majd koszorúzás következett.

Végezetül Baricz-Jakab István házigazdaként köszönetet mondott mind­azoknak, akik hozzájárultak a rendezvény megszervezéséhez. Az ünnepség himnuszaink eléneklésével, illetve közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel ért véget.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »